Την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών συνεχίζουν να ζητούν την απονομή δικαιοσύνης, μια νέα έκθεση πραγματογνώμονα φέρνει στο «φως» νέα σημαντικά ευρήματα για τα αίτια της τραγωδίας.

Ads

Την εν λόγω έκθεση, την οποία δημοσιεύει το documentonews, συνέταξε ο αντιστράτηγος ε.α., πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και δικαστικός πραγματογνώμονας της τραγωδίας στο Μάτι, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ενώ αναμένεται να παραδοθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας.

Στην έκθεση του, ο έμπειρος αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής καταλογίζει «σοβαρές πράξεις και παραλείψεις» ευθύς με την επέμβαση κι ανάληψη της έρευνας από τις προανακριτικές αρχές, που εκτιμάται πως προκάλεσαν «ιδιαίτερα σημαντικές δυσχέρειες στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας κατά το στάδιο της κύριας ανάκριση».

Τα αίτια της έκρηξης στα Τέμπη

Ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει πως «ανέλυσε και αξιολόγησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία» που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από βιντεοληπτικό υλικό, φωτογραφίες, εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, πορίσματα πραγματογνωμόνων κτλ.

Ads

Κατά τον κ. Γκουρμπάτση το «ορθότερο σενάριο για την έκρηξη – ανάφλεξη» που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, σχετίζεται με «μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού και μάλιστα σε υγρή μορφή» την οποία μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Ως εκ τούτου ο κ. Γκουρμπάτσης καταλήγει στο συμπέρασμα πως η έκρηξη που προκλήθηκε «δεν μπορεί να οφείλεται στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των τριών ηλεκτραμαξών». Μάλιστα ο κ. Γκουρμπάτσης υπογραμμίζει ότι το εύφλεκτο υλικό, ήταν αποθηκευμένο «σε παλετοδεξαμενές (δοχεία μεταλλικά ή πλαστικά) χωρίς να αποκλείεται και άλλος τρόπος φόρτωσης αυτού του φορτίου, με εμφανή ρηκτικά και βλητικά αποτελέσματα».

«Λόγω της ανίχνευσης από το Γ.Χ.Κ. σε επτά δείγματα της ύπαρξης ξυλολίου, το πιθανότερο η εύφλεκτη ύλη να αποδίδεται στον διαλύτη αυτό χωρίς να αποκλείεται η παρουσία και άλλων διαλυτών» τονίζει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Οι ευθύνες των προανακριτικών αρχών

 

Επίσης ο κ. Γκουρμπάτσης επιρρίπτει ευθύνες στις προανακριτικές αρχές που μετέβησαν στο σημείο της τραγωδίας και ερεύνησαν τον τόπο του δυστυχήματος. Δηλαδή την Τροχαία Λάρισας, το ανακριτικό γραφείο της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας και τη Δ.Α.Ε.Ε. της Πυροσβεστικής. Όπως επισημαίνει, οι αρχές αυτές «δεν ενήργησαν και δεν μερίμνησαν ως όφειλαν εκ του νόμου (λχ άρθρα 180 και 280 Κ.Π.Δ.) άμεσα και συγκεκριμένα κατά το στάδιο της αυτοψίας στη σκηνή του εγκλήματος, πέραν άλλων σοβαρών λαθών και παραλείψεων, να εντοπίσουν, συλλέξουν, κατασχέσουν χρήσιμα πειστήρια και την αποστολή τους προς εξέταση στα αρμόδια εγκληματολογικά ή κρατικά εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως λχ του ΕΜΠ για την πιστοποίηση της μιας εκ των δύο προεκτεθέντων και αντιτιθέμενων θέσεων».

Το αποτέλεσμα είναι «να μην υπάρχουν αποδείξεις, ει μη μόνον ενδείξεις προκαλώντας με τον τρόπο αυτό σημαντικές δυσχέρειες κατά την ανάκριση και ουσιαστικά υπήρξε επιχείρηση αποπροσανατολισμού (παραπλάνησής) της». Ο δικαστικός πραγματογνώμονας υποστηρίζει ακόμη ότι «οι αρμόδιες αρχές επέτρεψαν να υπάρξει άμεση, συντονισμένη και με την (ρητή ή σιωπηρή) συναίνεση των αρχών, χωρίς βέβαια την οφειλόμενη έγκρισή του κ. Εισαγγελέως, να γίνει εσπευσμένα εξαφάνισή τους με την πρωτοφανή για αυτής της έκτασης και σπουδαιότητας για το κοινωνικό σύνολο εθνικής εγκληματικής τραγωδίας, αλλοίωση (μόλυνση) της σκηνής του εγκλήματος και την εξαφάνιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων ακόμη και βιολογικού υλικού ταυτοποίησης των θυμάτων».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «εκτός άλλων αδικημάτων για τα οποία ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξης και έχει παραγγελθεί κύρια ανάκριση, στοιχειοθετείται αντικειμενικά και υποκειμενικά η τέλεση κακουργηματικών αδικημάτων και πιο συγκεκριμένα των εγκλημάτων του εμπρησμού (άρθρο 264 ΠΚ) κατ΄ (αληθινή) συρροή με της έκρηξης (άρθρο 270), από τα οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ανθρώπου και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εκ των 57 θυμάτων».

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ