Λίστα 17 εγγράφων, σχετικών με το έγκλημα των Τεμπών έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης, έπειτα από ερώτηση προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στο έργο της δικαιοσύνης.

Ads

Το περιεχόμενο των εγγράφων, πάντως, παραμένει μυστικό, καθώς η Κομισιόν αρνείται να το αποκαλύψει, παρά τα κρίσιμα στοιχεία που ενδεχομένως υπάρχουν εκεί.

Η λίστα των εγγράφων αφορά επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ελληνικές αρχές για την τραγική υπόθεση.

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι την ώρα που εκατομμύρια πολίτες υπογράφουν το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, που ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος όσον αφορά την ευθύνη υπουργών και την άρση της ασυλίας τους, συνεχίζει να υπάρχει πλέγμα συσκότισης γύρω από την υπόθεση.

Ads

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Εφημερίδας των Συντακτών» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, όταν ο Πέτρος Κόκκαλης κατέθεσε γραπτή ερώτηση για το αν η Ε.Ε. ασκεί ικανή εποπτεία για την ασφάλεια στα τρένα, ή αν ίσχυε μια διαφαινόμενη κατάσταση όπου ο Ευρωπαίος ελεγκτής ουσιαστικά προσυπογράφει ό,τι του δίνει ο ελεγχόμενος ΟΣΕ, η Κομισιόν αρνήθηκε να απαντήσει, οπότε ο ευρωβουλευτής προχώρησε σε αίτημα για πρόσβαση σε έγγραφα και συνομιλίες που αφορούν το έγκλημα στα Τέμπη.

Το αίτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή επικεντρωνόταν στην ad hoc έκθεση της Επιτροπής για την αξιολόγηση των οδηγιών σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, αυτήν που είχε νωρίτερα αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή.

Από το γραφείο του επισημαίνεται ότι, μετά τις αλλαγές για την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών, δεν καταγράφεται πουθενά το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, το οποίο έχει αφεθεί στην αγορά (αυτορρύθμιση).

Κατά την έρευνα του ευρωβουλευτή διαπιστώθηκε ότι η Ελληνική Εποπτική Αρχή (υποστελεχωμένη και χωρίς αρμοδιότητες) περιορίζεται να υπογράφει την «αυτοκριτική» του ελληνικού σιδηροδρόμου για τη λειτουργία του (ό,τι και αν λέει αυτή) και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή υπογράφει ό,τι της δίνει η ελληνική.

Σε ερώτηση μάλιστα πώς, π.χ. γίνεται έλεγχος σε τρένο που φεύγει από την Αθήνα (Ελλάδα) για να πάει στη Σόφια (Βουλγαρία), η απάντηση ήταν ότι ο έλεγχος γίνεται ή στην Αθήνα ή στη Σόφια, παρά το γεγονός ότι το δίκτυο είναι διαφορετικό σε διαφορετικά σημεία των δύο χωρών.

H σχετική λίστα με τα 17 κρυφά έγγραφα της Κομισιόν για τα Τέμπη: