Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή την παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από την ασυλία για να διευκολύνει την έρευνα για το έγκλημα των Τεμπών, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να απαξιώσει την κίνηση. λέγοντας ότι γίνεται εκ του ασφαλούς.

Ads

Ειδικότερα, ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών για το αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Χρήστου Σπίρτζη ζητώντας κι εκείνος την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος απάντησε:

«Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει την αποσβεστική διαδικασία, ξέρει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντούν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή.

Ads

Αντίθετα, υπογραμμίζουν πηγές της Κουμουνδούρου «ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη».

Η απάντηση του Μαξίμου

«Συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών» απαντά το Μαξίμου.

«Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες. Και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου και οι “άτυπες πηγές” του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και “την συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή”. Κοινώς, η λέξη “κλειδί” είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση.

Ν. Παππάς: Ο κ. Καραμανλής δεν τολμά να ακολουθήσει το παράδειγμα Σπίρτζη

Για «συγκλονιστικές καταγγελίες, που θέτουν νέα γιγαντιαία ερωτήματα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. γύρω από το έγκλημα των Τεμπών», χαρακτήρισε ο Νίκος Παππάς όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεταφορά χώματος, που προερχόταν από το σημείο της τραγωδίας και χαρακτηρίστηκε «άχρηστο», σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο Κουλούρι μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία.

«Θέλουμε από επίσημα κυβερνητική χείλη μία απάντηση για το αν αυτό συνέβη, για το αν ο κ. Παπαγεωργίου έδινε εντολές στον συγκεκριμένο εργολάβο και αν έχουν αλλοιωθεί στοιχεία και πειστήρια σε τέτοια έκταση και όγκο λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δυστύχημα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να συμπληρώσει: «Αυτή τη στιγμή, επανατοποθετείται η συμπεριφορά της κυβέρνησης συνολικά. Αν δεν το διαψεύσετε μιλάμε για άλλου μεγέθους πρόβλημα».

Ο ίδιος, αφού μίλησε για τη «χθεσινή εκκωφαντική, προσβλητική, υβριστική απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη συζήτηση για τα Τέμπη», επεσήμανε ότι «ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει δεχθεί ανοίκειες, άθλιες επιθέσεις, ζητά από μόνος του τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αν στοιχειωδώς θέλετε να λάμψει η αλήθεια, πείτε στον κ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο αν έχει τα κότσια. Αλλά δεν τα έχει. Ούτε στη Βουλή εμφανίστηκε εχθές, ούτε στα ΜΜΕ όταν ήταν φλέγον το θέμα».