Την Τρίτη 26 Μαρτίου , αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για παρέμβαση στα ηχητικά ντοκουμέντα με τους διαλόγους από το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ ακολούθησε και η δημοσιοποίηση των αυθεντικών ηχητικών ντοκουμέντων από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας, με διαφορετικό σκεπτικό και αιτιολόγηση από το κάθε κόμμα.

Σήμερα, 25/3, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος μιλώντας στο «Open», αναφέρθηκε στην επικείμενη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τους βουλευτές του Κινήματος και έθεσε σειρά ερωτημάτων.

«Ποιος, την ώρα που ο ελληνικός λαός ήταν βυθισμένος στο σοκ και το πένθος, είχε την προτεραιότητα και τη μόνη έγνοια να παρέμβει στο κρίσιμο ανακριτικό υλικό; Ποιος είχε πρόσβαση πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη στο κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό; Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες για να ενισχύσει τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους; Ποιος εν τέλει τις διέρρευσε και τις διένειμε σε φίλια προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης;»

Ads

Η στάση της αντιπολίτευσης

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην «Νίκης» και «Σπαρτιατών»- έχουν δηλώσει όλα τα υπόλοιπα ότι θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση, βεβαίως, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου έχει κάνει λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

Να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές». Όπως μάλιστα τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία.»

Ως προς το ΚΚΕ, «Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι», είχαν δηλώσει στις 24/3 προσκείμενες στο κόμμα πηγές.

Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και όπως ανέφερε σε σχετική της δήλωση, «Η Nέα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια… Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση, θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Αντίθετα, θα συσπειρώσει τη ΝΔ λίγο πριν τις εκλογές. Παρόλα αυτά, η Ελληνική Λύση θα στηρίξει την πρόταση, επισημαίνοντας όμως ότι άλλο επικοινωνία και άλλο πολιτική με ουσία».

«Η Πλεύση Ελευθερίας αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης για τις οργιώδεις και συνεχιζόμενες ενέργειες συγκάλυψης του Εγκλήματος των Τεμπών και των κραυγαλέων κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Τι προβλέπει η διαδικασία στη Βουλή

Η Βουλή, σύμφωνα με τον κανονισμό, μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Αν δεν το κάνει, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία δύο βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).