Η εμπλοκή του στρατού, σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων που ενεργοποιήθηκαν και με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχηματίζουν μια εικόνα που αφήνει τεράστια ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους που μπαζώθηκε εσπευσμένα ο τόπος του εγκλήματος στα Τέμπη και για το φορτίο της εμπλεκόμενης εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Ads

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του freedomofpress.gr, την 1η Μαρτίου 2024 η κυβέρνηση διακίνησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένα non paper με το οποίο απαντούσε στις καταγγελίες για το «μπάζωμα» στα Τέμπη λέγοντας ότι «οι ενέργειες ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων».

Στην εφαρμογή Πρωτοκόλλων είχε αναφερθεί και ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε απάντησή του σε εξώδικο που του είχε αποστείλει η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού

Ο Αγοραστός ανέφερε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τη νομοθεσία και βάση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών.

Ads

Το εν λόγω Σχέδιο δεν προβλέπει τίποτα περί «αποκατάστασης και εξυγίανσης» περιοχής συμβάντος. Αναφέρει όμως ότι αν συντρέχει λόγος μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με Σχέδια που συνδέονται με ΧΒΡΠ συμβάντα (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά, Πυρηνικά), όπως το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας με την ονομασία «Πανδώρα» και το Σχέδιο Αντιμετώπισης Ατυχημάτων/Συμβάντων σε οδικούς άξονες και σιδηροδρόμους, όπου εντοπίζεται μεταφορά επικίνδυνων φορτίων.

Το τελευταίο προβλέπει διαδικασίες «αποκατάστασης και εξυγίανσης» περιοχής, αφού όμως πρώτα έχουν γίνει δειγματοληψίες και υπάρχει υπέρβαση επιτρεπομένων τιμών ρύπων.

Το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών που επικαλέστηκε ο Αγοραστός αναφέρει επίσης ότι ανάμεσα σε όλους τους φορείς που ενεργοποιούνται (ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κ.α.), στο ΓΕΕΘΑ απευθύνεται αίτημα μόνο εάν αυτό απαιτηθεί.

Στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία» που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσε η Μονάδα του Χημικού Βιολογικού Ραδιολογικού Πολέμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εντολής του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, η οποία διενήργησε έρευνα και ενημέρωσε σχετικά με τα ευρήματα κυβερνητικούς παράγοντες.

Στελέχη του Στρατού είχαν πραγματοποιήσει και την πρώτη δειγματοληψία στην Καβάλα τον Ιούλιο του 2022, μετά την πτώση αεροσκάφους τύπου Antonov. Οι τιμές ρύπων βρέθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα και συντρίμμια του αεροσκάφους παρέμειναν στην περιοχή για περισσότερους από επτά μήνες.

Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι έδειξε η έρευνα της Μονάδας του Χημικού Βιολογικού Ραδιολογικού Πολέμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να μπαζωθεί ο χώρος μέσα σε λίγα 24ωρα;