Έκθετο αφήνει ο Μάκης Βορίδης τον Κώστα Καραμανλή αναφορικά με τη μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας που είναι προφυλακισμένος για την τραγωδία των Τεμπών, σε απάντηση που είχε δώσει στις 20 Απριλίου σε Ερώτηση και ΑΚΕ 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βασίλη Κόκκαλη).

Ads

Σημειώνει δε πως το ηλικιακό όριο για τη μετάταξη δεν ήταν καν στα 42 έτη αλλά στα 28.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών παραθέτει την κείμενη νομοθεσία και επί της ουσίας εξαίρει τον νόμο (4440/2016) του ΣΥΡΙΖΑ που θεσπίζει τον τρόπο υλοποίησης αυτών των τοποθετήσεων μέσω αρμόδιου τριμελούς οργάνου, σημειώνοντας παράλληλα τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα ηλικιακά όρια που πρέπει να τηρούνται σε σχέση με την τοποθέτηση σταθμαρχών.

Ειδικότερα, αναφέρει την Υπουργική Απόφαση (αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΠ/Φ.ΗΛ/15/14391) του 2006 που έθετε ως ηλικιακό όριο το 28ο έτος και η οποία τροποποιήθηκε -σύμφωνα με όσα παραθέτει ο κ. Βορίδης- τον Ιούνιο του 2022, με το ηλικιακό όριο να ανέρχεται στα 42 έτη. Σημειωτέον πως η συγκεκριμένη τροποποίηση έγινε δύο μήνες μετά την αίτηση του συγκεκριμένου σταθμάρχη για μετάταξη στο σταθμαρχείο της Λάρισας.

Ads

Τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται αφορούν το γεγονός ότι ο μοιραίος σταθμάρχης μετατάχθηκε σε ηλικία 59 ετών, με τον κ. Βορίδη να διατυπώνει στην απάντησή του ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο επανακαθορισμός του ανώτατου ορίου ηλικίας διορισμού για τους προαναφερόμενους κλάδους του προσωπικού του ΟΣΕ, μεταξύ των οποίων και για τον κλάδο ΔΕ Σταθμαρχών, από το 28ο έτος στο 42ο, πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς του εν λόγω υπαλλήλου και σε κάθε περίπτωση το 48ο έτος ηλικίας ως ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού δεν προέκυπτε από τις κείμενες διατάξεις».

Αναλυτικά η απάντηση Βορίδη