Πρωτοβουλία που θα εισηγηθεί την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών θα συντονιστεί από την Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης (5/6) στα γραφεία του δικηγορικού Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023».

Ads

Ομιλητές ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» κ. Μαρία Καρυστιανού, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός, η ε.τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και ο αναπληρωτής Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Νίκος Παπασπύρου.

Διαβάστε επίσης: Ειδικός πραγματογνώμονας για Τέμπη / «Κάποιοι θα είχαν επιζήσει αν δεν υπήρχε η φωτιά και η έκρηξη»

Μαρία Καρυστιανού: Κρυμμένος στην ασυλία του ο Πρωθυπουργός –  1,5 εκατομμύριο πολίτες απαιτούν τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

«Κρυμμένος στην ασυλία, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε» ανέφερε στην ομιλία της η Μαρία Καρυστιανού η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023».

Ads

Όσον αναφορά την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ανέφερε πως αποτελεί «ένα δίκαιο αίτημα που υποστηρίζεται από τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες και απαιτεί την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος».

«Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει. Το είδαμε όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε άλλες συμφορές στη χώρα μας, η προστασία του πολίτη φαίνεται να μην ενδιαφέρει το πολιτικό σύστημα. Αν αναλογιστούμε και τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στην ποιότητα ζωής μας, η αδιαφορία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο πολίτης αντιμετωπίζεται σχεδόν τιμωρητικά από το κράτος, σε καθημερινή βάση και σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Τέλος η κ. Καρυστιανού απευθυνόμενη προς τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και επικαλούμενη το άρθρο 73 παράγραφος 6 του Συντάγματος υπενθύμισε ότι έχει συγκεντρωθεί τριπλάσιος αριθμός υπογραφών από αυτόν που χρειάζεται, για να γίνει πράξη το αίτημα του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-02-2023».

Βερβεσός: Η ατιμωρησία συνιστά δεύτερο έγκλημα αντίστοιχο των Τεμπών

«Υπέρτατος στόχος όλων και κοινή επιθυμία του ελληνικού λαού είναι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί να απολογούνται και να εκδικάζονται με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους Έλληνες πολίτες. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των ισχυρών συνιστά και δεύτερο έγκλημα συγκρίσιμο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.

«Είναι μαζική κραυγή αγωνίας και οργής. Ο δικηγορικός κόσμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το αίτημα των 1,5 εκατ. πολιτών να είναι μια θεσμική νομική πρωτοβουλία, που θα αποκτήσει σάρκα και οστά. Η συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία δυστυχώς μέχρι σήμερα διαχρονικά παραμένει ένα αδειανό πουκάμισο, χωρίς τον απαραίτητο εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο να έχει ψηφιστεί ακόμα», τόνισε, καλώντας τα κόμματα της Βουλής να προχωρήσουν στη ψήφιση του προβλεπόμενου νόμου, καθώς όπως επισήμανε «2.100.000 πολίτες ψήφισαν τη σημερινή κυβέρνηση, 1.500.000 πολίτες ζητούν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα».

Καραμανώφ: Κρίσιμη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα η αναθεώρηση

«Η πρωτοφανής ανταπόκριση της κοινωνίας υποδηλώνει και μια κοινή αγωνία για το κράτος δικαίου στη Ελλάδα. Υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα; Είναι ένα ερώτημα που πλανάται χρόνια. Όμως, ο άδικος χαμός των 57 ανθρώπων έχει φέρει το ερώτημα αυτό αμείλικτα στο προσκήνιο» ανέφερε στην ομιλία της η πρώην Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ.

«Εδώ και 1,5 χρόνο οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απάντηση σε τρία βασικά ερωτήματα:

Τι προηγήθηκε, γιατί τα τρένα της χώρας μας λειτουργούν έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μοιραία αυτή σύγκρουση;

Τι συνέβη ακριβώς μετά τη σύγκρουση, τις επόμενες ώρες και ημέρες;

Πόσοι και ποιοι ακριβώς είναι οι κρίκοι των ευθυνών και τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον καθένα

Το διάστημα που μεσολάβησε από τότε οι συγγενείς έχουν πάρει μια σειρά απαντήσεις εκτός από τη ζητούμενη. Την έγκυρη και τεκμηριωμένη απάντηση από τη Δικαιοσύνη, που θα απαντά σε αυτά τα ερωτήματα», σημείωσε η κα Καραμανώφ.

Παρεμβάσεις έκαναν στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Ελεονώρα Γεωργίου, που μαζί με την ε.τ Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρου θα μετέχουν στην ad hoc Ομάδα Νομικής Επεξεργασίας, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση.

Τέλος, στην Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Βηλιάρδος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Νικόλαος Βρεττός (ΝΙΚΗ) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους επί του θέματος.