Ούτε δύο εβδομάδες δεν έμεινε στη Σύρο ο μοριακός αναλυτής-δωρεά που θα κάλυπτε τόσο την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και τα γύρω νησιά, κάτοικοι, αλλά και πολύ σύντομα εκπαιδευτικοί και μαθητές είτε θα περιμένουν ημέρες για τα αποτελέσματα είτε θα πληρώσουν ιδιώτη, όπως προκύπτει από αυτά που είπε η νοσηλεύτρια και πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Σύρου Κατερίνα Καλογεράκη μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ads

Από χθες ξεκινήσαμε κινητοποίηση, είπε η κα Καλογεράκη, διαμαρτυρόμενοι για την απομάκρυνση του μοριακού αναλυτή που είχε δωρηθεί στο νοσοκομείο Σύρου. Ο συγκεκριμένος είχε δυνατότητα πραγματοποίησης 96 τεστ ανά 6 ώρες και υπήρξε δωρεά 2.500 τεστ, δεν θα επιβαρυνόταν το νοσοκομείο για μεγάλο διάστημα, όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι η λειτουργία του είχε ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου, μαζί με προσλήψεις δύο τεχνολόγων και μίας βιολόγου, που εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα (η τελευταία επί τρεις εβδομάδες στο Αττικό Νοσοκομείο).

Ωστόσο, προχθές χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, αποφασίστηκε ο μοριακός αναλυτής να πάει στο Αττικό και στην Σύρο θα δοθεί άλλο μηχάνημα που είναι τώρα ως εφεδρεία για επανάληψη τεστ στη Ρόδο. Αρχικά, μας είπαν ότι αυτό θα έχει δυνατότητα 1 τεστ ανά 50 λεπτά. Ξεκινήσαμε κινητοποίηση και όταν ήρθε ο τεχνικός μπήκαμε μπροστά στην πόρτα, να μην λύσει και πάρει το μηχάνημα. Οπότε μας ξαναφώναξε ο διοικητής και τελικά μας στέλνουν μηχάνημα που κάνει 4 τεστ σε 52 λεπτά. Και μας δίνουν 329 τεστ.

Το μηχάνημα το παίρνουν γιατί έχει τα 2.500 δωρεάν τεστ, είπε η κα Καλογεράκη. Με τα 329 τεστ καλυπτόμαστε για 15 ημέρες, μετά, ποιος θα κάνει την χρηματοδότηση; Από ότι μάθαμε, το κάθε ένα στοιχίζει 50-60 ευρώ.

Ads

Δεν είναι απλώς η ανάγκη εξέτασης του γενικού πληθυσμού, σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία, οι δάσκαλοι θα πρέπει να κάνουν ελέγχουν, τα παιδιά που τυχόν αρρωστήσουν το ίδιο, τα τεστ θα πρέπει να στέλνονται στην Αθήνα και θα καθυστερούν, όπως περιέγραψε.