Πληθαίνουν στο εσωτερικό της ΝΔ οι φωνές που αναφέρονται στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, την ώρα που ο πρόεδρος του κομματος έχει ξεκαθαρίσει πως ζητά «καθαρή εντολή» από τον ελληνικό λαό, κάτι που αναμένεται να κάνει και από το Βήμα της ΔΕΘ. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται σε κινήσεις που θα βάλουν τέλος στις παραφωνίες αυτές.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ και οι βουλευτές που ανήκουν στον δικό του «σκληρό πυρήνα» και στον αντίποδα οι λεγόμενοι μετριοπαθείς, όπως είναι οι κ. Χατζηδάκης, Δένδιας, Χατζηγάκης και Κυρ. Μητσοτάκης, που θεωρούν ότι «οι εκλογές αυτή την ώρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα».

Οι παραφωνίες αυτές έχουν προκαλέσει, τη δυσφορία του κ. Σαμαρά και σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου -εν όψει της εμφάνισής του στη ΔΕΘ- να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συναντήσεις με βουλευτές, ενώ παράλληλα, μέλη της ηγετικής ομάδας του κόμματος όπως είναι οι κ. Τασούλας και Λυκουρέντζος θα διαμηνύσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οι διαφοροποιήσεις σε θέματα στρατηγικής.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εφημερίδα Επενδυτής επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να τις εκβιάσει. Σε ό,τι αφορά το θέμα της συναίνεσης έδωσε μια διφορούμενη απάντηση, λέγοντας: «Η κοινωνία δεν ζητά πάση θυσία συναίνεση σε όλα, ούτε πάση θυσία ρήξη σε όλα. Ζητά καθαρές απόψεις, συνέπεια και ευθύνη».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μιλώντας στον Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως «η συναίνεση σε μεγάλα ζητήματα είναι απαραίτητη αλλά η ΝΔ δεν δίνει δείγματα ουσιαστικής γραφής». Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξουν βαθιά συναινετικές διαδικασίες, οι οποίες θα δοκιμαστούν στην πράξη πριν συζητηθεί οτιδήποτε άλλο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στην ελληνική δημοκρατία δεν υπάρχει η κουλτούρα της συναίνεσης, καθώς επικρατεί η αντίληψη πως μέσα από μία συναινετική διαδικασία κάποιος χάνει, κάποιος κερδίζει και δεν φαίνεται ότι ωφελείται το δημόσιο συμφέρον.