Έως τον Μάρτιο καλούνται να πληρώσουν το αντίτιμο οι φορολογούμενοι, μετά την κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το αφορολόγητο όριο του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας γονικών παροχών-δωρεών διαμορφώνεται στα 200.000 ευρώ.

Ads

Η τροπολογία που κατέθεσε χθες, Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφορά τον υπολογισμό του φόρου για τις κτήσεις περιουσίας από δωρεά ή γονική παροχή και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα τσιγάρα και τα ποτά. Ο υπολογισμός του φόρου βάσει της εν λόγω τροπολογίας θεωρείται προσωρινός και η οριστική εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, η διαβούλευση για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από τις 8 Ιανουαρίου, μια πράξη γονικής παροχής που πραγματοποιείται θα αντιμετωπίζεται βάσει του αφορολόγητου ορίου των 95.000 ευρώ και με συντελεστή 1% για την αντικειμενική του αξία που υπερβαίνει τις 95.000 ευρώ. Ο φόρος που θα καταβληθεί, ωστόσο, θα συμψηφιστεί με το φόρο και τα κλιμάκια που θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο φόρος αυτός θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, αν το νέο αφορολόγητο όριο των δωρεών και γονικών παροχών διαμορφωθεί στις 300.000 ευρώ, τότε όσοι κάνουν δωρεές και γονικές παροχές τώρα, θα έχουν επιστροφή φόρου. Αν η αξία της μεταβιβαζόμενης ακίνητης περιουσίας είναι υψηλότερη, θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε σχετικά ότι ο φόρος πάνω από το αφορολόγητο όριο θα είναι κλιμακωτός, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάζεται.

ΝΔ: «Τροπολογίες – μπαλώματα»

Ads

Για «τροπολογίες μπαλώματα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε αποσπασματική τη νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης μετά την κατάθεση της τροπολογίας για την επαναφορά των φόρων κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών. Σύμφωνη βρίσκει της ΝΔ, ωστόσο, η αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό σε προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς», δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εμφανιστεί να απορρίπτει τους αιφνιδιασμούς, ως πρακτική του παρελθόντος.

«Η ΝΔ, ως “νέα διακυβέρνηση”, απαξίωνε συστηματικά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αντιθέτως, η τροπολογία που αφορά στην ακίνητη περιουσία κατατέθηκε έγκαιρα σε νομοσχέδιο που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συζήτησή του σε Επιτροπή της Βουλής. Η επαναφορά των φόρων αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, ώστε να κληθούν να αποδώσουν το μερίδιό τους οι “έχοντες και κατέχοντες”», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

«Να αποσύρει η κυβέρνηση τη νυκτερινή αντισυνταγματική τροπολογία»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την νυκτερινή αμφίβολης Συνταγματικότητας, σε άσχετο νομοσχέδιο, τροπολογία με τις γνωστές φορολογικές ρυθμίσεις, η οποία εγκαινιάζει μια πρωτοφανή σε αυθαιρεσία μεθόδευση προαναγγελίας μελλοντικής, αναδρομικής, αδιευκρίνιστου ύψους, αύξησης φόρων. Ο σκοπός δε μπορεί να αγιάζει τα μέσα και η κατάθεση νόμου για φορολογικές ρυθμίσεις δε μπορεί να υποκαθίσταται από τις καταδικασμένες τακτικές των νυκτερινών και μάλιστα αντισυνταγματικών τροπολογιών», δήλωσε σχετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παν. Λαφαζάνης.

Πηγή: Βήμα, Ελευθεροτυπία