Ακαριαία υπήρξε η αντίδραση του γ .γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, μετά από τα ρεπορτάζ του «Έθνους»  για την μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στο Εθνικό Θέατρο και τα Αθηναϊκά Θέατρα. Η συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, με τη διεύθυνση  του Εθνικού Θεάτρου και  εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου επικεντρώθηκε στα ζητήματα της μη τήρησης της Συλλογικής Σύμβασης και την μη εφαρμογή του νέου Εσωτερικού Κανονισμού. Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμά μας, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ζήτησε από το Στάθη Λιβαθινό να απαντήσει σε όλες τις καταγγελίες των εργαζομένων, ενώ, ο ίδιος απέστειλε, πιεζόμενος, στους εργαζόμενους προσχέδιο για το εσωτερικό οργανόγραμμα.

Ads

Στη συνάντηση με το κ. Νεφελούδη, η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου δήλωσε την πρόθεση και επιλογή για την τήρηση της ισχύουσας Ε.Σ.Σ.Ε.,ως προς το θέμα του ωραρίου.

Σε σχέση με το ζήτημα του Κανονισμού Εργασίας δηλώθηκε  ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης για την κατάρτισή του και πως, σε κάθε περίπτωση, το Εθνικό Θέατρο δεσμεύεται ότι θα διαβουλευθεί με  το επιχειρησιακό σωματείο για τον Κανονισμό Εργασίας. Ως προς το θέμα του ωραρίου κλήθηκαν τα μέρη να εξετάσουν από κοινού, καλόπιστα, το θέμα με σκοπό την επίλυση της διαφοράς, στο πλαίσιο της ισχύουσας Ε.ΣΣ.Ε, με σεβασμό των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών των εργαζομένων.

Δέσμευση

Στη συνάντηση του κ. Νεφελούδη με την εργοδοσία των Αθηναϊκών Θεάτρων, ο κ. Παναγιωτάκης εισηγήθηκε τη δημιουργία εργοδοτικού φορέα για να μπορεί να υπογραφεί  Συλλογική Σύμβαση,αρνούμενος πάντως ότι ο ίδιος δεν καταβάλλει εγκαίρως τους μισθούς και ότι καταπατά  εργασιακά κεκτημένα.

Ads

Ο  Ανδρέας Νεφελούδης δεσμεύτηκε  ότι θα σταματήσει το σημερινό όργιο  αντεργατικής ανομίας από τις θεατρικές εργοδοσίες.

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει σήμερα», τονίζει στο «Έθνος» κι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Δημήτρης Παλαιοχωρίτης , που συμμετείχε στη σύσκεψη  στο υπουργείο για τα Αθηναϊκά  Θέατρα.

Σε ανακοίνωση του πάντως, στις 25 Ιανουαρίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός απαντά με σκληρή γλώσσα στην επιστολή του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, χαρακτηρίζοντάς την «διόμιση σελίδες με τις συνηθισμένες χιλιοειπωμένες ψευδείς και αόριστες κατηγορίες», τις οποίες αποδίδει σε ψηφοθηρικούς λόγους, εν όψει των εκλογών που έχουν.

Σε ανακοίνωσή του στις 29/1, το Δ.Σ κάνει λογο για  «εκτροπές» και «συμπεριφορές που δυναμιτίζουν  το κλιμα ενότητας» κάνει λόγο έτερη ανακοίνωση, στις 29/1, το Δ.Σ του Εθνικού Θεάτρου, αποδίδοντας όλες αυτές τις κατηγορίες στο Σωματείο των Εργαζομένων.

Στην ίδια  ανακοίνωση το Δ.Σ. εμφανίζει, για τα τελευταία τρία χρόνια της πρώτης Κρατικής Σκηνής «πραγματικά ισοσκελισμένους προύπολογισμούς, χωρίς καμία επέμβαση  στο αποθεματικό του Θεάτρου», με την εξαίρεση  το 2016, κατά το οποίο «το αυξήσαμε  κατά 200.000 ευρώ».

«Το ότι μας υβρίζουν συστηματικά ορισμένοι κύκλοι αποτελεί ίσως και την ασφαλέστερη ένδειξη μιας κάποιας επιτυχίας μας», καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: Έθνος