Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων σχετικά με την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% προχώρησε χθες η κυβέρνηση, μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα. «Δεν υπάρχει σκέψη, εισήγηση ή απόφαση για επιβολή ενιαίου συντελεστή» δήλωσε ο κυβερνητικός κ. Πεταλωτής ενώ η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη διευκρίνισε, αναφορικά με σχετική τοποθέτησή της το Σάββατο ότι «Αυτό που είπα για το ΦΠΑ είναι ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις είναι σε διαβούλευση κι ο Υπουργός Οικονομικών όταν θα καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο θα γνωστοποιήσει και την τελική πρόταση εάν κι εφόσον υπάρχει κάτι για το ΦΠΑ».

Ads

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνταντίνου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο για τις γονικές παροχές και δωρεές. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε το σενάριο για αύξηση κατά 67% του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (από 9% σε 15%), κάτι που θα προκαλούσε κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, έκλεισε το θέμα με τις χθεσινές δηλώσεις του.

Την ίδια ώρα όμως που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαζε τελεία στο θέμα του ενιαίου ΦΠΑ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, ανέλυε σε ραδιοφωνική εκπομπή τα θετικά αυτής της πρότασης. «Πηγαίνοντας σε ένα απλό σύστημα, όπως είναι ο ένας συντελεστής ΦΠΑ που ελέγχεται πιο εύκολα, λειτουργεί πιο εύκολα, απαλλάσσει τις εταιρείες από μία σειρά διαδικασιών που πολλές φορές μπερδεύουν τα πράγματα και θα μπορώ να τον εισπράττω και πιο εύκολα. Αν θα υπάρχει ένας δεν θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν».

Νέες προτάσεις για αλλαγές στον ΦΠΑ έχουν αρχίσει να συζητούνται στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, αφού προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 6% και 13% που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της κατάργησης των περισσότερων απαλλαγών που ισχύουν στον ΦΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση, πρέπει να διατηρηθούν οι χαμηλοί συντελεστές μόνο στα νησιά που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και τα Δωδεκάνησα, και να καταργηθούν στα υπόλοιπα νησιά, δηλαδή στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέα, την Άνδρο και τις λοιπές Κυκλάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται αύριο να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των γονικών παροχών και δωρεών, παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις της πρότασης της κυβέρνησης. Τα σενάρια που ακούγονται προβλέπουν διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι τα 300.000 ευρώ, αύξηση του αφορολογήτου ορίου των γονικών παροχών από τα 95.000 στα 200.000 ευρώ και φορολόγηση της επιπλέον αξίας με κλιμακωτούς συντελεστές από 5%-20%.

Αποδείξεις και από σούπερ μάρκετ για το αφορολόγητο

Και οι αποδείξεις από το σούπερ μάρκετ θα μετρούν για το αφορολόγητο διευκρίνισε σήμερα, μιλώντας στο ALTER ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα μετρούν όλες οι αποδείξεις εκτός απ αυτές των ΔΕΚΟ και όσες σχετίζονται με τεκμήρια όπως για την αγορά αυτοκινήτων. Διευκρίνισε ότι θα υπάρχει ειδικό έντυπο στη φορολογική δήλωση για την καταγραφή των αποδείξεων, το οποίο θα μπορεί να συμπληρωθεί και στα ΚΕΠ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι θα υπάρξουν επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματίες οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.

Σε ότι αφορά τις γονικές παροχές ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι για το 95% των Ελλήνων η επιβάρυνση θα είναι ίδια ή μικρότερη από την ισχύουσα. Επιβεβαίωσε ότι το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί και θα υπάρξει κλιμάκωση του φόρου, παρέπεμψε όμως στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο.

Για τις αντικειμενικές αξίες διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν το Μάρτιο, αλλά όποτε αυτό γίνει είπε θα είναι με ήπιο τρόπο. Για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Λοβέρδου για άδεια ταμεία, υπογράμμισε ότι θα καταβληθούν κανονικά, ενώ απέκλεισε φόρο υπέρ του ασφαλιστικού.

Τεκμήριο τα δίδακτρα σχολείων και φροντιστηρίων

Με ένταξη ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να εντοπίσει όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και δεν τα δηλώνουν στην Εφορία. Η ένταξη των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων αγγίζει περισσότερες από 90.000 οικογένειες. Αν, πάντως, ο φορολογούμενος που στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο υποχρεωθεί να δηλώσει τα δίδακτρα, δεν θα μπορεί να δηλώσει φορολογητέο εισόδημα χαμηλότερο από το ποσό που πληρώνει για την εκπαίδευση του παιδιού του.


Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων

Έντονες αντιδράσεις σε καπνοβιομηχανία και λιανοπωλητές προκαλεί η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού που προβλέπει η σχετική τροπολογία του υπουργείο Οικονομικών. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας, ο πρόεδρός της, Ι. Πλακόπουλος, ανέφερε πως η τροπολογία θα οδηγήσει τον κλάδο σε βέβαιη διάλυση. Όπως σημείωσε, οι νέες ρυθμίσεις θα είναι καταστροφικές για τα περίπτερα, όπου το 52% του τζίρου τους προέρχεται από τα προϊόντα καπνού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κλάδου, οι τιμές για τα ακριβά τσιγάρα μετά την αύξηση του φόρου θα ανέβουν στα 5,40 ευρώ και όχι στα 3,40 όπως διατύπωσε η κυβέρνηση.

«Καταστροφική για τον τουρισμό θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ»

Καταστροφική για τον τουρισμό θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο επίπεδο του 15%, όπως τόνισε σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΕΤΕ και καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την ύπαρξη σταθερού φορολογικού πλαισίου και κύρια, να αποφύγει αιφνιδιασμούς που θα επιφέρουν τεράστια μείωση των εσόδων του Κράτους και σημαντική μείωση στην απασχόληση.

Μάλιστα ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ όπου ο κ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του σε συνάντηση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης του ΠΑΣΟΚ για θέματα τουριστικής πολιτικής στις 18.02.09, δήλωνε επακριβώς τα ακόλουθα: «Επίσης, εξετάζουμε σοβαρά τη μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι κάτι που νομίζω έχει κάνει και η Κύπρος και είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο. Θα το ανακοινώσουμε σύντομα, αφού κουβεντιάσουμε και μαζί σας, και βεβαίως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μείωση της τάξης του 2%. Αυτό απαιτεί βεβαίως μια συζήτηση με εσάς, αλλά και μια πιο καθαρή εικόνα των οικονομικών δυνατοτήτων. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Μεταξύ 2005 και 2009 η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία αύξησε τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ενώ η Ισπανία και Πορτογαλία διατήρησαν τους έτσι κι αλλιώς σημαντικά χαμηλότερους συντελεστές. Η Κύπρος, ενώ είχε προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή, τον επανέφερε στο επίπεδο του 5%, ενώ η Τουρκία προέβη σε θεαματική μείωση 10 μονάδων. Αλλά ακόμη και χώρες όπου ο τουρισμός δεν αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα, όπως η Γερμανία, προχώρησαν πρόσφατα σε μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 7%, ενώ η Γαλλία είναι σταθερά στο 5,5%.