Τον τερματισμό των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» (σωματική άσκηση) εξετάζει η κυβέρνηση ως νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές «έχει παρατηρηθεί κατάχρηση από τους πολίτες». 

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη χρήση του κωδικού 6 αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο. Με άλλα λόγια δεν θα μπορεί κανείς να μετακινείται πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας του, και σίγουρα όχι διαδημοτικά.  Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 4 (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) εξετάζεται να διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων κατά τους ελέγχους

Υπενθυμίζεται πως το σενάριο για τερματισμό της μετακίνησης από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» είχε εξεταστεί και πριν από λίγο καιρό ως πιθανό μέτρο, ωστόσο τότε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει πως αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Αττική, καθώς είναι δύσκολος ο έλεγχος και η εφαρμογή του, και επιπλέον θα είναι ταξικά άδικο.

«Όσον  αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, θέλω να τονίσω ότι αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται. Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: 

Ads

«Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς, που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής τηρώντας όμως πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας. Συστήνουμε λοιπόν οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας, αλλά τονίζουμε ότι δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης».