Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος, μετά την ήττα στις εκλογές της Κυριακής.

Ads

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ρέντσι υποστήριξε πως το κεντροαριστερό κόμμα δεν πρέπει να κάνει καμία μετεκλογική συμφωνία με «ακραία» κόμματα. «Το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι στην αντιπολίτευση στην επόμενη Βουλή», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Αφήνω την ηγεσία οτυ Δημοκρατικού Κόμματος, πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας πως «το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι πάντα απέναντι και δεν μπορεί να είναι μέλος μιας κυβέρνησης των δυνάμεων του συστήματος».

Αναφερόμενος στους Ντι Μάγιο και Σαλβίνι, τους υποψήφιους πρωθυπουργούς του κόμματος των «Πέντε Αστέρων» και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά αντίστοιχα που είναι και οι δύο νικητές των Ιταλικών Εκλογών, ο Ματέο Ρέντσι επισήμανε πως τους χωρίζουν τρία βασικά στοιχεία: «Ο αντιευρωπαϊσμός τους, η αντιπολιτική τους στάση και το μίσος που προωθούν εναντίον των δημοκρατικών αγωνιστων».

Ads

«Επιστρέφουμε τα κλειδιά πεπεισμένοι πως συμβάλαμε στη δημιουργία μιας καλύτερης χώρας. Θα είμαι απλό μέλος του κόμματος, θα δώσω τη συμβολή μου για κινητοποίηση σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πρέπει να κάνουν όλοι.», είπε. Σημειώνοντας πως «το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ την κουλτούρα του μίσους και των ψευδών ειδήσεων», ζήτησε τη διεξαγωγή έκακτου συνεδρίου.

Σε ότι αφορά την εκλογική ήττα, τόνισε ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν το 2017, για να υπάρξει μια θετική επιρροή από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά παραδέχθηκε ότι το κόμμα του «δεν κατάφερε να εξηγήσει αποτελεσματικά τι έκανε έως τώρα και, κυρίως, τι ήθελε να κάνει στο μέλλον για την Ιταλία».

«Λέμε όχι σε υπόγειες συμφωνίες, όχι σε κλειστούς κύκλους λήψης αποφάσεων μέσα στο κόμμα, και όχι σε κάθε μορφή εξτρεμισμού», είπε με έμφαση ο Ρέντσι, κατά τον οποίο, ο νέος επικεφαλής του κόμματός του θα πρέπει να εκλεγεί, πάντα, με ανοικτή ψηφοφορία μελών και φίλων των «Δημοκρατικών».

Αρνήθηκε, τέλος, κάθε είδος συνεργασίας, τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με το κίνημα Πέντε Αστέρων. «Θα συνεχίσουμε πάντα, με αίσθημα ευθύνης, να λέμε ναι αλλά και όχι, όταν χρειάζεται», ολοκλήρωσε ο Ιταλός προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός.