Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε πως η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού είναι το εμβόλιο της AstraZeneca να μην χορηγείται σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Ads

Συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Δευτέρας, ανέφερε πως τα επίπεδα των κρουσμάτων κορωνοϊόυ βρίσκονται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα στη χώρα και για το λόγο αυτό η επιτροπή εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca μόνο για τους άνω των 60 ετών όπου, όπως είπε, το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης.

«Όποιος έκανε πρώτη δόση AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη»

Παράλληλα, και στην περίπτωση του AstraZeneca παραμένει η σύσταση για να γίνεται η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο που έχει πραγματοποιηθεί και η 1η δόση. Εξάλλου, όπως είπε η κ. Θεοδωριδου, ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας της θρόμβωσης είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. «Υπάρχουν μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατ. δόσεις εμβολίων», είπε. 

Ads

Οι εξαιρέσεις από τη δεύτερη δόση με AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά στις εξαιρέσεις από εμβολιασμό με AstraZeneca και για τη δεύτερη δόση, ανέφερε πως, μεταξύ άλλων, εξαιρούνται τα άτομα που στην πρώτη δόση είχαν σοβαρές παρενέργειες, όπως τα περιστατικά θρομβώσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση. Αναλυτικότερα σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρεται πως από τη σύσταση για χορήγηση AstraZeneca και στη δεύτερη δόση εξαιρούνται:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή [7] (μέσω του emvolio.gov.gr).
Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή [7] (μέσω του emvolio.gov.gr).
Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το μικτό σχήμα εμβολιασμού;

Σχετικά με την επιλογή διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση, σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλ. εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer), ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο Covid-19.

Παρόλα αυτά αναφέρεται πως, η αποτελεσματικότητα του σχήματος για την πρόληψη της νόσου πιθανολογείται βάσιμα καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση από το μικτό σχήμα. Επίσης όλα τα εμβόλια –ανεξαρτήτως τεχνολογίας– έχουν ως στόχο την «πρωτεΐνη της ακίδας» του ιού και μικτά σχήματα έχουν δειχθεί αποτελεσματικά στην περίπτωση άλλων εμβολίων. Αναφέρεται ακόμη πως ο εμβολιασμός με το μικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις  μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κλπ.). 

Ανοίγουν τα ραντεβού και για τους 18-24 ετών

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το ραντεβού εμβολιασμού της τελευταίας διαθέσιμης ηλικιακής ομάδας, αυτής των 18-24 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η εν λόγω ηλικιακή ομάδα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τα σκευάσματα της Johnson&Johnson, Pfizer και Moderna. Όσον αφορά τους πολίτες 25-29 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 93.000 ραντεβού από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα.