Τις προκηρύξεις διαγωνισμών για περίφραξη εκτάσεων σε Λέσβο και Χίο αποφάσισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προκαλώντας και πάλι αντιδράσεις από τους κατοίκους νησιών του Βορείου Αιγαίου που διαμαρτύρονται στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Ads

Παρά το πάγωμα των επιτάξεων και τη συνέχιση του διαλόγου που είχε συμφωνήσει on air την Δευτέρα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Νότης Μηταράκης προκήρυξε διαγωνισμό για τη περίφραξη χώρου 625 στρεμμάτων στο Αίπος της Χίου, όπως κατήγγειλε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών, Κώστας Τριαντάφυλλος, σύμφωνα με την astraparis.gr.

Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό ύψους 1,08 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε μόλις τρεις εταιρείες για προσφορές μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ αντίστοιχος διαγωνισμός προκηρύχθηκε για κέντρο στη θέση Καράβα της Μυτιλήνης ύψους 900.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει το stonisi.gr, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απηύθυνε πρόσκληση για «επείγον» διαγωνισμό με θέμα «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου» ζητώντας προσφορές από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΑΕ, Μυτιληναίος ΑΕ και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Ads

Θυμίζουμε ότι από την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου είχε προχωρήσει σε διαρροές διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών των νέων κέντρων από την άλλη εβδομάδα αποκαλύπτοντας ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες αφορούσε τελικά μόνο τη δυνατότητα των δήμων να προτείνουν νέες τοποθεσίες.

«Απαραίτητη προϋπόθεση οι νέες κλειστές δομές»

Ο ίδιος υπουργός Μετανάστευσης με αφορμή την ανακοίνωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, υπεραμύνθηκε των κλειστών δομών υποστηρίζοντας ότι είναι «ελεγχόμενες δομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την προστασία των διαμενόντων σε αυτές. Πρωταρχικός μας στόχος ο περιορισμός των ροών, οι οποίες τροφοδοτούν τη σημερινή κατάσταση στα νησιά».

Ο Νότης Μηταράκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό φροντίζουμε, ώστε οι νέες δομές να βρίσκονται εκτός των πόλεων και των χωριών. Το σχέδιο μας εγγυάται την αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών, με την ισόποση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας, τόσο στα νέα κλειστά κέντρα, όσο και σε χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε αποφασιστικά για την δημιουργία αυτών των νέων θέσεων».

Στην απάντησή του ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι «είναι πράγματι πολύ δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πέντε νησιά του Αιγαίου» και συμμερίστηκε την αγωνία του κ. Γκράντι. «Πράγματι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε και επανέλαβε ότι «η κρίση απαιτεί απάντηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην  συζήτηση για την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να οχυρώνεται πίσω από τα αποθέματα ανθρωπισμού των 5 ελληνικών νησιών. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Δεν είναι στο πλάνο μας η δημιουργία κέντρων σε βραχονησίδες»

«Δεν είναι το πλάνο της κυβέρνησης» η κατασκευή κλειστών κέντρων σε βραχονησίδες υποστήριξε από τη δική του μεριά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Πρόσθεσε πως υπήρξαν κάποιες σκέψεις σε τοπικό επίπεδο στη Λέσβο «κυρίως για ένα νησί κοντά στην ακτή να χρησιμοποιηθεί. Αυτό απαιτεί εξ υπαρχής μεγάλες δομές, εκ θεμελίων διαμόρφωση του κέντρου, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο, την ώρα που θα έχουμε τις πιέσεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει» και πρόσθεσε ότι «εν πάσει περιπτώσει η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει την πολιτική της και αυτήν θα κάνει. Είναι επεξεργασμένη πολιτική, προχωράμε με δημοκρατική αυστηρότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα «προχωρά κανονικά η απόφαση της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση αφού έχει συνομιλήσει πολύ με τις τοπικές κοινωνίες». Συμπλήρωσε εξάλλου ότι «θέλουμε να πάμε με τρόπο που διασφαλίζεται η απόλυτη ηρεμία και συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, αλλά η πολιτική μας θα προχωρήσει».

Τέλος, σχετικά με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «περιμένουμε να δούμε την τελική διαπραγμάτευση, αλλά αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι σε σχέση με το αρχικώς προταθέν ποσό των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πάμε στα 21 δισεκατομμύρια, τα οποία όμως είναι πολύ περισσότερα από τον προηγούμενο προϋπολογισμό».