Το τέλος της Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με απλήρωτους τους μουσικούς και με τις υπογραφές της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη  και του προέδρου του Συλλογου των Φιλων της Μουσικής γνωστοποιήθηκε μέσω αναρτήσεων μελών της.
«Κυριες και Κυριοι, η ΚΑΜΕΡΑΤΑ Ορχηστρα των Φιλων της Μουσικης ειναι πλεον παρελθον!», σημειώνει στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλίας Σακαλάκ, τσελίστας της «Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής».

Ads

Με αυτόν τον τρόπο ανακοινώνει το τέλος της ορχήστρας και την άδικη κατάληξη του μεγάλου αγώνα των εργαζομένων για δικαίωση.

«Κυριες και Κυριοι, η ΚΑΜΕΡΑΤΑ Ορχηστρα των Φιλων της Μουσικης ειναι πλεον παρελθον! Με υπουργικη αποφαση η υπουργος Πολιτισμου κα Μενδωνη και με την συν- υπογραφη του προεδρου του Συλλογου των Φιλων της Μουσικης αποφασισε να λυσει την λειτουργια της!! Διχως φυσικα να αναφερει αποζημιωσεις, δεδουλευμενα κλπ κλπ απαλασσοντας απο ΚΑΘΕ ευθυνη το τελευταιο ΔΣ!!! Σας ευχαριςτουμε που μας τιμησατε ολα αυτα τα χρονια με την παρουσια σας στις συναυλιες μας!», αναφέρει αναλυτικά, ο τσελίστας της “Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής”, Ηλίας Σακαλάκ.

Αναλόγως, η μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νέλλη Οικονομίδου έγραψε:
«Νόμος 4812 30 Ιουνίου 2021 φεκ 110Α

Άρθρα 98 και 99

Η Υπουργός Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής συναποφασίζουν την “λύση του ΜΕΟΕ”
ΜΕΟΕ = Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος = Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Ads

Κοινώς διαλύεται η Καμεράτα και ούτε λέξη για τα δεδουλευμένα που οφείλονται, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί με δικαστική απόφαση….. Θυμάται κανείς την Ορχήστρα των Χρωμάτων; Κάπως έτσι και αυτή….

Δυο στις δύο ορχήστρες, που λειτούργησαν στην Ελλάδα με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, σήμερα “δεν υπάρχουν” για το κράτος και οι μουσικοί σε ομηρία επί σειρά ετών αναζητούν από κάπου να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, τα ένσημά τους, τις ζωές τους….», τονίζει η μουσικός.

Για το ίδιο θέμα, την 1η Ιουλίου, η Ναταλί Χατζηαντωνίου έγραφε στο news247.gr ότι τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού που βρισκόταν μέσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση συμβάσης δωρεάς με το Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα Υγείας και η οποία έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπει τη ]]«λύση και εκκαθάριση του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος που είχε ιδρυθεί το 1994 με σκοπό τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της ορχήστρας “Καμεράτα- Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής”. Η τροπολογία αφορά με δυό λόγια στη λύση και εκκαθάριση της Καμερατα η οποία παραμένει από το 2015, ακέφαλη, χωρίς Δ.Σ. και με τους μουσικούς έκτοτε απλήρωτους, ανασφάλιστους και σε απόλυτη απόγνωση να επιβιώνουν με δανεικά.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο χρέος προς τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους μουσικούς της Ορχήστρας είτε προς αυτούς που δεν είχαν απολυθεί, είτε και προς αυτούς (6 διοικητικούς και 4 μουσικούς) που απολύθηκαν από το 2013 με πρόφαση τότε τα οικονομικά προβλήματα της Ορχήστρας και οι απολύσεις τους έχουν κριθεί ως άκυρες με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για επαναπρόσληψη και πληρωμή δεδουλευμένων και τόκων.

Και οι υπόλοιποι που δεν έχουν απολυθεί όμως βρίσκονται από το 2015 σε καθεστώς ομηρείας: Δεν πληρώνονται, ούτε τους καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχουν ως εκ τούτου ένσημα και παραμένουν έκτοτε ανασφάλιστοι, χωρίς δικαίωμα να αιτηθούν επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Επίσης απορρίπτονται οι αιτήσεις τους (επίδομα στήριξής λόγω κορωνοϊού, επίδομα θέρμανσης κλπ.) και δεν είχαν δικαίωμα καν να γραφτούν στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Στην επίμαχη τροπολογία ο διάβολος κρύβεται στο άρθρο 3. Είναι το άρθρο που αναφέρεται στην ευθύνη του εκκαθαριστή και των διοικούντων τον ΜΕΟΕ και ορίζει ότι: “Οι διατελέσαντες νόμιμοι εκπρόσωποι και μέλη του ΜΕΟΕ κατά τη χρονική περίοδο πριν τον Απρίλιο του 2015 δεν ευθύνονται για οφειλές του Οργανισμού προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε ευθύνονται για πράξεις που τιμωρούνται και το αξιόποινο των πράξεων εξαλείφεται και τυχόν ποινική δίωξη παύει”.

Είναι δηλαδή ένα άρθρο που παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και φροντίζει για το ακαταδίωκτο των μελών του Δ.Σ. της Καμεράτα και ως προς τις ευθύνες τους απέναντι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά πολύ χειρότερα και ως προς τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Κι αυτό ενώ ήδη υπάρχουν πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις για την οφειλή δεδουλευμένων εναντίον του πρώην προέδρου της Καμεράτα Πανεπιστημιακού Θεόδωρου Στάθη και συμπωματικά συζύγου της σκηνογράφου Ερσης Πήττα αδελφής της μητέρας της κας Μαρεβας Γκραμπόφσκι.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Ως προς την τύχη των εργαζομένων στην Ορχήστρα η τροπολογία ορίζει ότι μπορούν με αίτηση τους προς το ΥΠΠΟ να ζητούν τη μεταφορά τους σε θέσεις προσωπικού αντίστοιχου κλάδου, βαθμού και ειδικότητας σε εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ φορείς που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά δεν προβλέπει τίποτα για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων. Επίσης η τροπολογία δεν αναφέρει τίποτα για τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από το 2015».