Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει τον περιορισμό ή ακόμα και την κατάργηση 980 φοροαπαλλαγών που ισχύουν μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Νο 4, με στόχο την εξοικονόμηση 22 δισεκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 2012 – 2015.

Ads

Μεταξύ των φοροαπαλλαγών συμπεριλαμβάνονται δαπάνες μισθωμάτων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα και ασφάλιστρα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Τα Νέα», οι φοροαπαλλαγές που θα μπουν στο μικροσκόπιο αφορούν δαπάνες νοικοκυριών που εκπίπτουν από το εισόδημα, όπως ασφάλιστρα ζωής, έξοδα για γιατρούς και δικηγόρους, απαλλαγές που παρέχονται στα νομικά πρόσωπα, δαπάνες που εκπίπτουν από τους φόρους ακινήτων, όπως για την αγορά πρώτης κατοικίας, απαλλαγές από τον ΦΠΑ, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, από τέλη χαρτοσήμου, τη στιγμή που πολλές φοροαπαλλαγές έχουν ήδη περιοριστεί με προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών. Ισχυρή παρέμβαση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις φοροαπαλλαγές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς στον προϋπολογισμό του 2011 αναφέρονται μόνο 210 φοροαπαλλαγές για νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη, η ολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που επιχορηγούνται υπό τη μορφή κινήτρων από την Πολιτεία, θα αποφέρει 5δισ. ευρώ ενώ η μερική θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 3δισ.ευρώ. «Δεν είπα ότι θα πάρουμε πρωτοβουλία να καταργήσουμε τις φοροαπαλλαγές. Αλλά δεν είναι σωστό μια κοινωνία να συζητά για τον οδικό χάρτη της μείωσης των ελλειμμάτων της και να αγνοεί αν σήμερα το επίπεδο των δημοσιονομικών της εσόδων είναι της τάξης των 52 δισ. ευρώ και δεν είναι της τάξης των 55 ή των 56 δισ. ευρώ».

Παρ’ όλο που πληροφορίες από «Τα Νέα» αναφέρουν ότι το Υπουργείο θα εξετάσει όλες τις φοροαπαλλαγές από μηδενική βάση, η «Καθημερινή» κάνει λόγο για πολλά από τα κοινωνικά επιδόματα που πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο. Η χορήγηση επιδόματος πολυτέκνων και τρίτου παιδιού, η ισόβια σύνταξη σε μητέρες με 4 ή περισσότερα παιδιά άνω των 23 ετών,θα είναι μερικά από αυτά, αφού θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια. Οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα δε θα σταματήσουν εδώ, αφού υπό επανεξέταση θα τεθούν και τα επιδόματα που λαμβάνουν ως τώρα δικαιούχοι σε μειονεκτούσες περιοχές, τα επιδόματα ενοικίου, βρεφονηπιακού σταθμού και κοινωνικού τουρισμού. Ανησυχίες εκφράζονται και για το τρόπο που θα εξοικονομηθούν οι πόροι που θα καλύψουν τα επιδόματα 670.000 ανέργων και 130.000 εποχικών βοηθημάτων που αυξάνονται κατακόρυφα.

Ads