Στην προαναγγελία του τερματισμού της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τον ρόλο του χρηματοδότη προχώρηση ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. 

Ads

Όπως είπε μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, αντικαθιστώντας τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν αρχικά προγραμματισμένο να μιλήσει, “δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα”. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ θα παραμείνει ως “τεχνικός σύμβουλος”, ενώ υπογράμμισε μάλιστα πως αυτή είναι η εκτίμηση και του επιτρόπου Μοσκοβισί. 

Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, ο Μπαγί σημείωσε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να λάβουν με κάποιο τρόπο τη σφραγίδα του ΔΝΤ.  Εξάλλου, σημείωσε ότι κανείς στο Εurogroup δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας. «Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί πως θα το κάνουν και ότι «όλοι έχουν όφελος» από αυτό. Όπως επισήμανε, τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων από μηδέν έως 15 χρόνια και οι επιστροφές των κερδών των SMPs και των ΑΝFAs (ύψους 4 δισ. ευρώ), που εξετάζεται να δοθούν υπό όρους και σταδιακά (1 δισ. ετησίως).

Ads

Εν τω μεταξύ κοινό μήνυμα για καθαρή ελάφρυνση του χρέους εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ από το βήμα του Economist. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους χωρίς πολλά “αν” και “αλλά” σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Φ. Γκέρσον, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. “Χρειάζεται εμπροσθοβαρής και ουσιαστική ελάφρυνση χρέους” πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο επανέλαβε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει ένα σημαντικό πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος.  Χρειάζεται μια δίκαια συμφωνία για το χρέος και την Ελλάδα είπε από την πλευρά του ο Φρ. Ντρούντι, εκπρόσωπος της ΕΚΤ.