Η – πρωτοφανώς – “αναίμακτη” κι αθόρυβη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο Hilton και η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανταλλαγής (swap) ομολόγων εγγράφουν βάσιμες υποθήκες αισιοδοξίας στην κυβέρνηση για άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ads

Το βασικό σενάριο παραμένει εκείνο που θέλει την τεχνική συμφωνία να κλείνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και να επικυρώνεται από το Eurogroup της Δευτέρας – ένα σενάριο, το οποίο στηρίζουν μέχρι στιγμής δύο κομβικές εξελίξεις: Η πρώτη είναι η σημερινή έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η δεύτερη η προαναγγελία από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ότι την Παρασκευή θα κλείσει και η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η έναρξη των πλειστηριασμών και η ΔΕΗ είναι τα δύο βασικά – και πλέον ευαίσθητα πολιτικά – προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές για να κλείσει το staff level agreement, το κείμενο του οποίου βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συνομιλιών του Hilton.

Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου έχουν περάσει σήμερα στο θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, στα κοινωνικά-οικογενειακά επιδόματα και στον ΦΠΑ των νησιών, με κυβερνητικές πηγές να εκπέμπουν σταθερά κλίμα αισιοδοξίας.

Ads

Τζανακόπουλος: Σημαντική πρόοδος

Ενδειτικές ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: “Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει”, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, “και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης , ώστε να ενταθούν και οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος”.

Τι σημαίνει η επιτυχία του swap

Η μετάβαση σ’ αυτή την τελική φάση εξόδου από το πρόγραμμα το ταχύτερο δυνατό παραμένει η υπ’ αριθμον ένα προτεραιότητα του Μαξίμου. Και στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι πρόσθετο, ισχυρό όπλο σ’ αυτόν τον σχεδιασμό αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση του swap ομολόγων, το οποίο στην πράξη σηματοδοτεί και την δεύτερη έξοδο της χώρας στις αγορές.
Η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 29,6 δις ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ το ποσό κάλυψης έφθασε στο 85,76% έναντι στόχου για 75%.

Παρ’ ότι το swap δεν φέρνει νέο χρήμα στα δημόσια ταμεία, η επιτυχία του θεωρείται “κλειδί” για την σταδιακή επιστροφή στις αγορές, καθώς βελτιώνει την εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων, εξομαλύνει την καμπύλη των επιτοκίων και, παράλληλα, η υψηλή συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην ανταλλαγή εκπέμπει νέο σήμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επιτυχία του swap ως γεγονός “μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας”,   επισημαίνοντας μάλιστα με νόημα ότι πρόκειται για μια εξέλιξη “που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη από μεγάλη μερίδα του Τύπου”.

“Στην πραγματικότητα”, είπε, “πρόκειται για την δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου, η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές”.

Η επόμενη έξοδος στις αγορές

Για “σημαντικό βήμα προς την προγραμματισμένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές”, κάνουν λόγο και οι Financial Times, αναφέροντας ότι η Αθήνα σχεδιάζει τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος 12 με 15 δισ. Εν όψει της εξόδου από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με τους FT, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το “μαξιλάρι” απαιτούνται ακόμη δύο με τρεις εξόδους στις αγορές έως τον Αύγουστο. Οι πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, εάν υλοποιιηθεί το θετικό σενάριο και κλείσει και πολιτικά η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου,  ο σχεδιασμός προβλέπει πως η επόμενη έκδοση ομολόγου θα γίνει τον Φεβρουάριο με ένα 3ετή τίτλο ύψους 3 έως 5 δις ευρώ.