Υπό τη σκιά της οικονομικής περιπέτειας που βιώνει η χώρα, εν μέσω συναίνεσης -τελικά- των δύο «μεγάλων» και παρόλα τα «τερτίπια» από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κάρολος Παπούλιας επανεκλέγεται σήμερα στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ads

Ο 81χρονος Γιαννιώτης πολιτικός αποκτά τη δυνατότητα για μία δεύτερη θητεία μάλλον ανώδυνα, σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, κατά τις οποίες ο θεσμός αντικατόπτριζε, ορισμένες φορές με δραματικό τρόπο, τους συσχετισμούς, τα κίνητρα και τις προθέσεις των πολιτικών δυνάμεων. Βέβαια, ακόμη και η δική του περίπτωση, είτε αξιοποιήθηκε πολιτικά, είτε ανέδειξε διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα σε ένα πολιτικό χώρο.

Τι προηγήθηκε

Μετά από τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο, ο κ. Παπούλιας είναι ο δεύτερος πρόεδρος ο οποίος επανεκλέγεται για δεύτερη συνεχή φορά στο αξίωμα. Η συζήτηση γύρω από την επανεκλογή του «φούντωσε» όταν -από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης- το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής του και επικαλούμενο λόγους εθνικής σημασίας, δια στόματος του σημερινού πρωθυπουργού, διαμήνυε: «Θα στηρίξουμε τον Kάρολο Παπούλια, εφόσον επιθυμεί να είναι υποψήφιος, αλλά αφού προηγηθούν εκλογές».

Ads

Στη συνέχεια, η ΝΔ «σήκωσε το γάντι» και άρχισε με επιμονή να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι «παίζει με τους θεσμούς». Κατέληξε τελικά στην προκήρυξη εκλογών. Στις 4 Οκτωβρίου αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας και ο νέος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του κ. Παπούλια. Επισκεπτόμενος το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως «οι πολίτες θεωρούν αυτονόητη την επανεκλογή σας». Υπό το βάρος και της σχετικής δέσμευσης Καραμανλή, ο σημερινός πρόεδρος της -μάλλον αμήχανης- ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, συναινεί στην επανεκλογή του: «Είναι αυτονόητο ότι ισχύει η δέσμευση για δεύτερη θητεία του Κάρολου Παπούλια».

Το ίδιο κάνει και ο ΛΑΟΣ, με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη να μιλά για «οικουμενική αντίληψη στον πρόσωπο του προέδρου» και να βλέπει «καλή εκκίνηση για ευρύτερες συνεννοήσεις» πίσω από τη στήριξη Παπούλια. Διαφορετική στάση τηρούν, ωστόσο, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει ότι εξ ορισμού ο εκάστοτε πρόεδρος της Δημοκρατίας συνυπογράφει αντιλαϊκά διατάγματα και νόμους. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με την επίσημη «γραμμή» του, εκφράζει μεν την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Παπούλια, αλλά θεωρεί ότι, αν τον ψήφιζε, θα συναινούσε -έστω και συμβολικά- με την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα σε στελέχη της παράταξης, με τον κ. Φώτη Κουβέλη να τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ψήφισης Παπούλια.

Η διαδικασία

Σήμερα, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Παπούλιας αναμένεται να υπερψηφιστεί με 266 ψήφους (το 2005 είχε συγκεντρώσει τον αριθμό – ρεκόρ των 279 ψήφων). Η ορκομωσία του θα ακολουθήσει εντός του Μαρτίου.

Η ψηφοφορία προγραμματίζονταν αρχικά για τις 10 Φεβρουαρίου, ωστόσο, επισπεύθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε στο Βήμα ότι «δεν γίνεται καμία επίσπευση της επανεκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας» και πως «αυτή γίνεται μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο».

Μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Πετσάλνικος, συνοδευόμενος από το προεδρείο της Βουλής, θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ανακοινώσει στον κ. Παπούλια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Στο παρελθόν

Οι πρόεδροι και οι ψηφοφορίες
(από δημοσίευμα της Κατερίνας Γαλανού στην Ημερησία)

1974 // Προσωρινός Πρόεδρος εκλέγεται ο 71χρονος ακαδημαϊκός και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Eπικρατείας, βουλευτής της NΔ, M. Στασινόπουλος με 206 ψήφους.

1975 // Eκλέγεται με 210 ψήφους ο 76χρόνος Kωνσταντίνος Tσάτσος πανεπιστημιακός, πρώην υπουργός βουλευτής Eπικρατείας της NΔ και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Kωνσταντίνου Kαραμανλή.

1980 // O 73χρονος τότε Kωνσταντίνος Kαραμανλής εκλέγεται ύστερα από τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες με 183 ψήφους στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

1985 // O αρεοπαγίτης Xρήστος Σαρτζετάκης στα 56 του χρόνια αναδεικνύεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα οριακά με 180 ψήφους, σε μια διαδικασία «θρίλερ» που μένει στην ιστορία για τα έγχρωμα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν, την αρπαγή της κάλπης από βουλευτή της NΔ και την αμφιλεγόμενη ψήφο του εκτελούντα χρέη προσωρινού Προέδρου I. Aλευρά. Aυτή η εκλογή αποτέλεσε και την αφορμή για την κατάργηση της μυστικής ψηφοφορίας στην ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

1990 // Eπανέρχεται επίσης με περιπετειώδη τρόπο στο ύπατο αξίωμα ο 83χρονος τότε Kωνσταντίνος Kαραμανλής, ο οποίος εκλέγεται με 153 ψήφους στην πέμπτη κατά σειρά ψηφοφορία και αφού προηγουμένως είχε διαλυθεί η Bουλή λόγω της αποτυχίας εκλογής στις τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες.

1995 // O 69χρονος K. Στεφανόπουλος εκλέγεται με 181 ψήφους Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

2000 // Aνανεώνεται η θητεία του K. Στεφανόπουλου με 269 ψήφους.

2005 // O 76χρονος Kάρολος Παπούλιας γίνεται ο έκτος αιρετός Πρόεδρος από τη μεταπολίτευση και με ρεκόρ 279 ψήφων.