Διατήρησε την πρωτοκαθεδρία της η Νέα Δημοκρατία στους νοσοκομειακούς γιατρούς, παρά την πανδημία, και τη σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί το κυβερνών κόμμα για τη διαχείρισή της και την κατάσταση του ΕΣΥ.

Ads

Όπως προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), πρώτη στις προτιμήσεις των γιατρών αναδείχθηκε η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) με επικεφαλής την Ματίνα Παγώνη.  

Οι δυνάμεις της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) βγήκαν σημαντικά ενισχυμένες, με την παράταξη ΔΗΠΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην τρίτη.

Συγκεκριμένα, στην ΕΙΝΑΠ, η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) από 4 έδρες στις εκλογές του 2019, έβγαλε 5 έδρες με ποσοστό 30,2% ενώ στις εκλογές του 2019 ήταν στο 30%. Η άλλη συντηρητική παράταξη, η ΑΙΣ έπεσε από το 4,6 του 2019 στο 3,3% έχοντας μια έδρα. Ο εκνευρισμός, εξάλλου, της Ματίνας Παγώνη για την δυσκολία που αντιμετώπισε για την εκλογή της ήταν εμφανής την επομένη των εκλογών.

Ads

image

image

Αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσαν το ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που αθροιστικά εμφανίζουν ποσοστό 44,8%.

Το δε ΚΙΝΑΛ διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα με σταθερό το 8,2%.

Αίσθηση προκαλεί η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από το 11,4%  και 2 έδρες στο 9,6% και 1 έδρα, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν τα δύο χρόνια πανδημίας και κυβερνητικής φθοράς.

«Από 11,4% έπεσε στο 9,6% παίζοντας σημαντικό ρόλο στο να καταστήσει την Παγώνη θριαμβεύτρια» αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές από τον κλάδο της Υγείας. Ερμηνεύοντας την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μερικοί το αποδίδουν ότι αρκετοί έχουν ενοχληθεί και από δείγματα «καθεστωτισμού» που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησης, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «η πτώση των συντηρητικών δυνάμεων  είναι ασήμαντη δεδομένου ότι στην υγεία έχει γίνει η Κόλαση του Δάντη το οποίο δεν έχει μεταφραστεί σε έδρες».

Ένας επιπλέον λόγος που δεν υπήρξαν μεγαλύτερες απώλειες για την ΝΔ είναι ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης, εν μέσω πανδημίας, δεν έθιξαν όλα τα στρώματα των γιατρών και υγειονομικών ενώ κάποιοι ίσως και να επωφελήθηκαν. Σύμφωνα με πηγές που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό κλάδο και μιλούν στο tvxs «η αγανάκτηση και ο ριζοσπαστισμός δεν αφορά το σύνολο των υγειονομικών καθώς υπάρχει ένα κομμάτι που ακόμα διατηρείται σχετικά καλά, ψιλοβολεύεται με  τη διαφθορά. Είναι και οι ειδικότητες που δεν εθίγησαν με την πανδημία. Επίσης υπήρχαν πολλές ηλικίες και βαθμοί που δεν εθίγησαν. Πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα, υπάρχει η κοινωνική πραγματικότητα ότι ένα μέρος της ιατρικής νομενκλατούρας των νοσοκομείων δεν έχει νιώσει ότι το πρόβλημα την έχει φτάσει. Κάποιοι από αυτούς ίσως μπορούν να βγουν και κερδισμένοι (πχ με τις ΣΔΙΤ)».

Να σημειωθεί ότι σε πολλά νοσοκομεία, η ΝΔ δεν έχει εκπροσώπηση και αυτό συμβαίνει σε μεγάλα νοσοκομεία που υπάρχουν οργανωμένα σωματεία όπως το Αττικό Νοσοκομείο. «Στα πιο μικρά όμως νοσοκομεία» αναφέρουν οι ίδιες πηγές «που υπάρχει πελατειακό μικρομανατζάρισμα, εκεί διασώθηκε η ΝΔ. Εκεί λοιπόν που δεν υπάρχουν μαζικές διεργασίες και κινηματικές διεκδικήσεις, εκεί δεν ηττήθηκε η ΝΔ».

Καθώς φαίνεται, οι εκλογές της ΕΙΝΑΠ ακολουθούν το μοτίβο των δημοσκοπήσεων σε κάποιο βαθμό, υπάρχει φθορά της κυβέρνησης, δίχως να κεφαλαιοποιείται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με συνδικαλιστές του κλάδου στο γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «αδυνατεί να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική» ενώ ταυτόχρονα ο υγειονομικός κλάδος υποφέρει από συμφέρονται ομάδων, δίχως να λειτουργεί ενιαία, ως οικογένεια.