Έως το τέλος Οκτωβρίου παρατείνεται η αγωνία για το χρέος της Ελλάδας καθώς οι ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας κατά την χθεσινή συνάντηση τους ανακοίνωσαν ότι πρώτα περιμένουν την έκθεση της τρόικας για να πάρουν τις αποφάσεις.

Ads

«Συνεργαζόμαστε στενά με την τρόικα» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Περιμένουμε να μας παρουσιάσει ένα πόρισμα, από το οποίο θα προκύψει μια διαρκής λύση για την Ελλάδα ως μέρος του ευρωχώρου, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νικολά Σαρκοζί που αφού υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρωζώνης και πως «θα βρούμε λύσεις «ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και η βιώσιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας».

Όμως οι δηλώσεις για την Ελλάδα δεν απηχούν προφανώς το ακριβές κλίμα που κυριαρχούσε τόσο πριν από τη συνέντευξη τύπου, όσο και κατά το δείπνο των δυο ηγετών που επακολούθησε.

Ads

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, σύμφωνα με μέλη των δυο αντιπροσωπειών, ένα από τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων ήταν σενάρια για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που φτάνει έως και το 60%. Σε τέτοια περίπτωση, το τίμημα γι αυτό θα το πλήρωναν οι δανειστές, που θα έπρεπε να παραιτηθούν κατά το ίδιο ποσοστό από τις απαιτήσεις τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση είχαν κινηθεί νωρίτερα και δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο οποίος παρουσίασε ενδεχόμενο κούρεμα ως επιχείρηση-βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι υπόλοιποι δανειστές της, είπε, θα πρέπει να παραιτηθούν από πολύ μεγαλύτερα ποσά, από ότι είχε συμφωνηθεί μέχρι τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, «υπάρχει κίνδυνος παρόξυνσης και εξάπλωσης της κρίσης. Από ότι φαίνεται καθορίσαμε ένα ανεπαρκές ποσοστό μείωσης των ελληνικών χρεών».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως για την υλοποίηση αυτών των σεναρίων, ήταν και παραμένει ότι «κούρεμα» τέτοιου ύψους θα ισοδυναμούσε με επίσημη χρεοκοπία. Κι αυτό θα μπορούσε να «γονατίσει» πολλές τράπεζες και ενδεχομένως και το συνολικό τραπεζικό σύστημα, παρά την όποια κεφαλαιακή ενίσχυσή τους.

Ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών

Σην σύντομη συνέντευξη τύπου που παραχώρισαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους οι δυο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τάχθηκαν υπέρ “σημαντικών τροποποιήσεων” των συνθηκών της ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

“Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως “η Ευρώπη θα πρέπει να έχει επιλύσει τα προβλήματά της από τώρα έως τη σύνοδο της Ομάδας των Εικοσι (G20)” στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας και επιδιώκουμε ένα σταθερό ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι αυτή η κρίση θα πρέπει να έχει μία βιώσιμη απάντηση μέχρι το τέλος του μήνα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Κάννες.

Η γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν “σημαντικές τροποποιήσεις” των ευρωπαϊκών συνθηκών, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης “ολοκλήρωσης της ευρωζώνης”, σήμερα στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως “ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης” προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.