«Αυτοί με κατέστρεψαν. Καταστρέψτε τους». Αυτό έγραφε στο τελευταίο μήνυμά του ο 14χρονος μαθητής, που έδωσε τέλος στη ζωή του στο σπίτι του στην Αργυρούπολη, εξαιτίας του bullying που βίωνε στο σχολείο του.

Ads

Ο 14χρονος στο γράμμα του κατονόμασε έξι συμμαθητές του ως ηθικούς αυτουργούς. Πρόκειται για έξι παιδιά που, σύμφωνα με όσα γράφει, του είχαν μετατρέψει σε κόλαση την καθημερινότητά του στο σχολείο. «Αγαπάω τη μητέρα μου, τον πατέρα μου και τον αδερφό μου», έγραφε μεταξύ άλλων. 

Το αγόρι βρέθηκε απαγχονισμένο στο μπαλκόνι του σπιτιού του λίγο μετά την επιστροφή του από πάρτι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, νωρίτερα είχε πάρει τηλέφωνο τους γονείς του για να μάθει την ώρα επιστροφής τους στο σπίτι και να βεβαιωθεί ότι είχε χρόνο για το απονενοημένο διάβημα. Επίσης ο 14χρονος φέρεται να είχε γράψει αρκετά σημειώματα στα οποία εξηγούσε τα όσα περνούσε καθημερινά στο σχολείο. 

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια πολύ γνωστή οικογένεια των νοτίων προαστίων καθώς ο πατέρας του 14χρονου διατηρεί εστιατόριο στα νότια προάστια και έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ads

Η οικογένεια φαίνεται να μην γνώριζε για τα όσα περιέγραφε ο 14χρονος στα σημειώματά του για το bullying που δεχόταν. «Δεν είχε ψυχολογικά προβλήματα. Ηταν κανονικός. Δεν είχαμε τέτοια δείγματα σε καμία περίπτωση», φέρεται να υποστήριξαν οι γονείς του άτυχου μαθητή.

Εξαιτίας της σοβαρότητας του περιστατικού την διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων με τη συνδρομή ψυχολόγων και συναδέλφων τους, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, για να αποσαφηνιστούν πλήρως οι πτυχές αυτού του οικογενειακού δράματος.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου θα διερευνηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στον θάνατο τον 15χρόνο μαθητή, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στην Αργυρούπολη, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ο H. Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέτασης η οποία ανατέθηκε στην Εισαγγελέα Ανηλίκων. Άμεσα η εισαγγελέας αναμένεται να αρχίσει την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να χυθεί φως στους λόγους που οδήγησαν  στην αυτοχειρία το 15χρονο παιδί, καταλογίζοντας τυχόν ποινικές ευθύνες.

Οι γονείς βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και οι Αρχές θα τους δώσουν τον απαραίτητο χρόνο που είναι αναγκαίος σε αυτές τις περιπτώσεις πριν τους πάρουν κατάθεση, αφού το μόνο στοιχείο για την υπόθεση αυτή την στιγμή είναι το σημείωμα που άφησε το ίδιο το παιδί τους.

Διαβάστε επίσης: Bullying στο Ελληνικό σχολείο της Βάνας Νίκα

Συντετριμμένη εμφανίζεται φίλη της οικογένειας του άτυχου αγοριού η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όταν χάνεται ένα παιδί τόσο άδικα δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη ένα αόριστο σύστημα, σαν να το αποτελούν εξωγήινοι. Κάποιοι έχουν ευθύνη ή, έστω, κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Για να μην συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος της ασυδοσίας και της ανευθυνότητας. Να λογοδοτήσουν και οι δάσκαλοι και οι γονείς των θυτών αυτοί που έβλεπαν καί δεν μιλούσαν και όλοι εκείνοι που δεν ανταποκρίθηκαν έμμεσα η άμεσα στην ιερή αποστολή τους όταν βρέθηκε στα χέρια τους, η ζωή ενός παιδιού».