Το Μορφοβούνι Καρδίτσας αποχαιρέτισε σήμερα, μέσα σε κλίμα οδύνης, τον σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο που έχασε τη ζωή του όταν το Μιράζ 2000-5 κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου.

Ads

Η σορός του μεταφέρθηκε με C-130 στο αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. στη Λάρισα και στην συνέχεια, οδηγήθηκε με πομπή στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του Μορφοβουνίου όπου από το πρωί του Σαββάτου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές μπροστά από τη σορό του σμηναγού.

Στην κηδεία του Σμηναγού παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, οι οποίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο φωνάζοντας «αθάνατος». Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, όπως και των ενόπλων δυνάμεων, βρέθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του 34χρονου. Μεταξύ άλλων το «παρών» στην κηδεία δίνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

image

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής

Ads

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη διακρίβωση των συνθηκών και αιτίων της συντριβής του MIRAGE 2000-5.  Στην περιοχή βρίσκονται τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συλλέγουν στοιχεία,όπως επίσης και τα εξειδικευμένα σε θέματα καταδύσεων σε μεγάλα βάθη, στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζουν το έργο της. Ανάμεσα στις αποστολές της ΚΟΣΥΘΕ είναι και η ανέλκυση αεροσκαφών από το βυθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μικτό γκρουπ των ερευνητών έχουν εντοπίσει την εκπομπή σήματος του «μαύρου κουτιού». Το σήμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες εκπέμπεται από τον ασύρματο πομπό του Crash Recorder από βάθος 800 μέτρων. Το Crash Recorder είναι ένα από τα τουλάχιστον τρία καταγραφικά συστήματα που διαθέτει το μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 και το καταγεγραμμένο υλικό αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της συντριβής του μοιραίου Mirage.

Σημειώνεται πως στα χέρια της επιτροπής που εξετάζει τα αίτια του δυστυχήματος βρίσκεται το βίντεο από τις κάμερες του Μirage που ακολουθούσε το μοιραίο μαχητικό αεροσκάφος του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ενώ σημαντική κρίνεται και η κατάθεση του πιλότου του δεύτερου Mirage.