Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε σήμερα Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών έως και σε 100 δόσεις, η οποία έληγε κανονικά σήμερα.

Ads

Με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» η κ. Βαλαβάνη επέκτεινε έως τις 15 Ιουλίου 2015 τη δυνατότητα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Το υπουργείο Οικονομικών αποσαφήνισε πως η ημερομηνία  αυτή  αποτελεί την τελική, καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης.

Από την έναρξη της ρύθμισης μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 850.000 αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με οφειλές ύψους 5 δισ. ευρώ χρέη να έχουν ρυθμιστεί και περίπου 410 εκατ. ευρώ να έχουν μπει ήδη στα κρατικά ταμεία.

Ads

Από την επόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΔΕ έχουν προειδοποιήσει ήδη από τα μέσα Μαΐου ότι με τη λήξη της ρύθμισης των 100 δόσεων, θα εκκινήσουν έλεγχοι που θα επικεντρωθούν στους μεγαλοοφειλέτες.

Είναι ενδεικτικό πως σε σύνολο 6.500 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ στη ρύθμιση υπάχθηκαν μόλις οι 200.