Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς επί των τεκμηρίων ( ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφη κτλ).

Ads

Η πληρωμή από τους φορολογούμενους του ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος θα πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών. Αν η καταβολή γίνει εφάπαξ ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση 5% επί της συνολικής οφειλής. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν το ποσό σε έξι μηνιαίες δόσεις η κάθε μία από την οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν παραλάβει έως τώρα από την εφορία το εκκαθαριστικό για την έκτακτη εισφορά. Οι φορολογούμενοι αυτοί εφόσον το παραλάβουν εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση ( ή όλο το ποσό αν το επιθυμούν ώστε να επωφεληθούν από την έκπτωση) έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι τυχόν εκπρόθεσμη καταβολή της δόσης της έκτακτης εισφοράς επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% το μήνα. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι έως τις 2 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος ή επιβαρύνονται με τον χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ το τ.μ. θα πρέπει να στείλουν γραπτό μήνυμα (sms) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζητώντας την απαλλαγή τους. Το μήνυμα πρέπει να αναγράφει τα γράμματα ETA, κενό, τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) αυτού που δικαιούται την απαλλαγή, κενό και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Το μήνυμα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό 54160.

Ads

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών ξεκινά και η διάθεση της φοροκάρτας των αποδείξεων από τις τράπεζες. Οι φορολογούμενοι προαιρετικά μπορούν να την προμηθευτούν ώστε να καταγράφουν σ’ αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους. Η χρήση της φοροκάρτας στοχεύει να απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη συλλογή των αποδείξεων αφού το ποσό αγορών που θα περιλαμβάνεται στη φοροκάρτα θα λαμβάνεται υπόψη για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για τα εφετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν του χρόνου στην εφορία, το αφορολόγητο όριο είναι 5.000 ευρώ και οι φορολογούμενοι για να ωφεληθούν από το σύνολο του θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους και μέχρι 15.000 ευρώ.