Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι επί δυόμισι ώρες συνομιλίες του υπουργείου Ναυτιλίας με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ένωσης, που είχαν ως στόχο την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό της απεργίας που συνεχίζεται σήμερα για πέμπτη ημέρα. Ο υπουργός Κώστής Μουσουρούλης έδωσε στους ναυτεργάτες προθεσμία μέχρι αύριο για να λήξει η απεργία τους.

Ads

Η εκπρόσωποι της ΠΝΟ συνεδριάζουν την Τρίτη για να αποφασίσουν για την απεργία τους, η οποία λήγει τα ξημερώματα της Τετάρτης, εάν δεν υπάρξει παράταση των κινητοποιήσεων.
 
Όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της συνάντησης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι οφειλές των ακτοπλόων προς τους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις, δηλώνοντας παράλληλα πως το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές.
 
Κατόπιν αυτών, «περιμένω αύριο την απόφαση τα ΠΝΟ για λήξη της απεργίας», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι τότε «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της».
 
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε πως η Ομοσπονδία περιμένει από το υπουργείο να καταθέσει εγγράφως τις θέσεις του. Γνωστοποίησε παράλληλα ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνέλθει αύριο Τρίτη προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

Λύση με διάλογο ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
 
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης υπουργείου – ναυτεργατών, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμεναν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα των ναυτικών.
 
Το ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου της κυβέρνησης με την ΠΝΟ, αλλά και με όλους τους φορείς της Ναυτιλίας, για την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων στο θέμα της απεργίας. Επίσης το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των ναυτικών και των επιχειρήσεων του κλάδου για την καταβολή των δεδουλευμένων στην ακτοπλοΐα και την ουσιαστική συζήτηση για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 
Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «ο διάλογος υπουργείου Ναυτιλίας – ΠΝΟ, μπορεί και πρέπει να καταλήξει σε αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυτικών και σε λύση της απεργίας». «Είναι αδιανόητο εργοδότες να οφείλουν δεδουλευμένα έξι μηνών. Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να εξοφλήσει τις οφειλές του για τις άγονες γραμμές και, αμέσως, να πληρωθούν οι ναυτικοί. Τα προβλήματα της ακτοπλοΐας δε λύνονται όσο αφήνονται ‘κάτω από το χαλί’», ανέφερε η ΔΗΜΑΡ.