Δεν υπογράφουν οι περισσότεροι πρυτάνεις τη Διαπιστωτική Πράξη για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, με αφορμή τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης, το υπουργείο Παιδείας απηύθυνε προειδοποίηση προς τους πρυτάνεις και τους προέδρους ΤΕΙ, τονίζοντας πως ο νόμος θα εφαρμοστί απαρέγκλιτα.

Ads

 
Ήδη, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στην οποία αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα διατάξεων.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλοι πρυτάνεις, στέλνοντας στο υπουργείο σχετικές επιστολές, στις οποίες επισυνάπτουν και τις απόψεις συνταγματολόγων. Μετά από αυτό αναμένεται να προχωρήσει, πλέον, η υπουργός Παιδείας χωρίς τους πρυτάνεις, όπως έχει τη δυνατότητα από το νέο νόμο, προκειμένου να αρχίσουν οι εκλογές των 8μελών ΔΕΠ, που μαζί με τους εξωπανεπιστημιακούς και τον εκπρόσωπο των φοιτητών θα συγκροτήσουν το Συμβούλιο Διοίκησης.

Πλεόν, θα αρχίσει νέος γύρος συζητήσεων για τους υποψήφιους καθηγητές στο νέο Συμβούλιο Διοίκησης. Πρέπει να σημειωθεί, ότι σε ορισμένα πανεπιστήμια οι πρυτανικές αρχές που δεν υπέγραψαν επικαλέστηκαν λόγους αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αλλά και λόγους κατάληψης της πρυτανείας τους.

Ads

Τη Διαπιστωτική Πράξη υπέγραψαν οι πρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Γάτσιος και Πελοπονήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Π. Τσάρτας, έστειλε στο υπουργείο Παιδείας λίστα με τους αρχαιότερους καθηγητές του Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, οι καταλήψεις ανέρχονται σε 195, αλλά γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται και σήμερα σε πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Εν τω μεταξύ, δεν θα υπάρξει εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους 2012 για τα πανεπιστήμια, εάν δεν έχουν συγκροτηθεί τα νέα Συμβούλια Διοίκησης έως τις 15 Ιανουαρίου 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Όπως δήλωσε ο Ειδικός Γαμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Β. Παπάζογλου, «σύμφωνα με το νέο νόμο, σε περίπτωση άρνησης υπογραφής της Διαπιστωτικής Πράξης, τη Διαπιστωτική Πράξη θα υπογράψει η υπουργός».

Τέλος, η θητεία των εν ενεργεία πρυτανικών αρχών λήγει στις 31 Αυγούστου 2012. Εάν έως τότε δεν έχουν εκλεγεί οι νέοι πρυτάνεις, σύμφωνα με τις διαδικασίες του νέου νόμου, δεν θα είναι δυνατή η έκδοση οποιασδήποτε πράξης για Ίδρυμα αυτό, όπως για παράδειγμα η έκδοση πτυχίων, η μισθοδοσία όλου του προσωπικού κ. α.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Ταχύτατες και πρωτόγνωρες οι αντιδράσεις
 
Σχολιάζοντας την άρνηση των πρυτάνεων να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη για τη συγκρότηση επιτροπών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης δήλωσε: «Μετά την μεγάλη αντίδραση των φοιτητών και φοιτητριών σε όλη τη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι οι Πρυτάνεις 15 εκ των 19 Πανεπιστημίων δεν υπέγραψαν τη διαπιστωτική πράξη για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια. Σε άλλα 2 Πανεπιστήμια δεν βρέθηκαν ούτε τα απαιτούμενα σύμφωνα με το νέο νόμο 5 άτομα για να στελεχώσουν αυτές τις επιτροπές. Δηλαδή 17 από τα 19 Πανεπιστήμια αρνούνται κατηγορηματικά και πολύ σωστά να εφαρμόσουν το νόμο διάλυσης του ελληνικού Πανεπιστημίου».

«Η πράξη τους αυτή συνιστά ύψιστο ακαδημαϊκό και συνταγματικό καθήκον. Ταυτόχρονα έδειξαν ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία το Πανεπιστήμιο στάθηκε στο ύψος του καθώς αρνήθηκε, δια των εκλεγμένων πρυτάνεων να νομιμοποιήσει ένα πρόδηλα αντισυνταγματικό νόμο», συνέχισε ο κ. Κουράκης, ενώ αναφορικά με τη δήλωση του κ. Παπάζογλου σημείωσε ότι η υπογραφή από την υπουργό κ. Διαμαντπούλου «θα οδηγήσει το υπουργείο στον ορισμό των κυβερνητικών επιτρόπων, ενός φαινομένου που έχουμε να δούμε από την εποχή της χούντας».