Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απηύθυνε τελεσίγραφο διάρκειας 10 ημερών στις τράπεζες -μέχρι δηλαδή την επόμενη συνάντηση τους- προτρέποντάς τους να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

Ads

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: «Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός απάντησε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών είπαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν.

«Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για εμένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων» τόνισε.

Ads

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε και για τα δάνεια, τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού ενώ αποσαφήνισε ότι όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.

Πάντως, για τα «κόκκινα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δύο εβδομάδες, που θα αφορά στους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, και επεσήμανε ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρις δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες.

«Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.