Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής έως το 2014 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής κατά τη συνεδρίαση του την Τρίτη. Στην πρόταση που ψηφίστηκε, έπειτα από στροφή 180 μοιρών στην εισήγηση του δηµάρχου ∆ηµήτρη Μπουραΐµη εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων, προβλέπεται ακόμα ότι κανένα άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων δεν θα γίνει στην περιοχή, πλην όσων χρειάζονται για την τοπική παραγωγή.

Ads

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπουραΐμης είχε στείλει λίγες ημέρες πριν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συναρµόδιους υπουργούς, και στην οποία τόνιζε ότι οι κάτοικοι της περιοχής τους ζουν έναν «περιθωριακό ρατσισμό», αφού μόνο στη Φυλή εφαρμόζεται η νομιμότητα και λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, που όμως δεν αντέχει πάνω από 2,5 χρόνια ακόμα. Ο δήμαρχος έθετε μια σειρά μέτρων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, καθώς διαφορετικά «η ανοχή των κατοίκων της ∆υτικής Αττικής και ιδιαίτερα του νέου δήµου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν µε ό, τι αυτό συνεπάγεται». Ανάμεσα στα μέτρα που ανέφερε ήταν η άμεση εκτέλεση όλων των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), έργα στη Φυλή για να εξαφανιστούν οι συνέπειες από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αλλά και «εταιρική συμμετοχή και εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της αναδόχου εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», ο ΠΕΣΔΑ Αττικής προβλέπει μεταξύ άλλων τρεις χώρους ταφής (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων: δύο στη Φυλή, όπου θα γίνεται επεξεργασία 1.100.000 τόνων απορριμμάτων (81% του συνόλου), και από ένα σε Γραμματικό και Κερατέα, όπου θα μοιράζονται οι υπόλοιποι 255.000 τόνοι (19%). Επίσης, τα συγκεκριμένα εργοστάσια έχουν προϋπολογισμό κατασκευής 365 εκατ. ευρώ, για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιούν προωθείται η μέθοδος της βιοξήρανσης, την οποία στηρίζει ο όμιλος Μπόμπολα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τα κατασκευάσει απλώς αλλά και θα τα λειτουργεί με συγκεκριμένο αντίτιμο. Το υλικό που θα παράγεται από την επεξεργασία θα προωθείται σε άλλα εργοστάσια καύσης για παραγωγή ενέργειας, η οποία επίσης θα επιδοτείται ως «πράσινη».

Επισημαίνεται μάλιστα στο δημοσίευμα, ότι κεντρικό ρόλο σε αυτό τον κύκλο εργασιών γύρω από τη διαχείριση σκουπιδιών παίζουν οι επιχειρήσεις που συνασπίζονται υπό τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ανακύκλωσης Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) στον οποίο προεδρεύει ο Αθ. Κατρής, στέλεχος του ομίλου Μπόμπολα (ΗΛΕΚΤΩΡ). Ο ΣΕΒΙΑΝ σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Μαρτίου ούτε λίγο ούτε πολύ παρότρυνε την κυβέρνηση να «αφήσει στην άκρη» την Κερατέα και να προχωρήσει με διαδικασίες κατεπείγουσες τα εργοστάσια στη Φυλή.

Ads

Με δεδομένα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι στην επιστολή του ο κ. Μπουραΐμης όχι μόνο δεχόταν να γίνουν νέες εγκαταστάσεις στη Φυλή, αλλά ζητούσε και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα αναλάμβανε τα έργα. Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, την οποία προκάλεσε η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών», με επικεφαλής τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Σάββα Σάββα, επικεντρώθηκε σε αυτή την επιστολή. Ο Σάββας Σάββας και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, επέμειναν ότι δεν δέχονται κανένα καινούριο έργο, ενώ δέκα σύλλογοι της περιοχής κατέθεσαν το δικό τους ψήφισμα μιλώντας για «ανυπόφορη δυσωδία πενήντα χρόνων».

Ο δήμαρχος, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», αρχικά πρότεινε το ψήφισμα να στηρίζεται στην επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό και επέμεινε να τεθεί σε ψηφοφορία. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από το ακροατήριο και την αντιπολίτευση τον ανάγκασαν σε στροφή 180 μοιρών και τελικά πρότεινε να εκδώσει ο δήμος ψήφισμα κόντρα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης «για να μας φοβηθούν» και «βλέπουμε αργότερα». Συνοπτικά, στην πρόταση αυτή, που ψηφίστηκε και από την παράταξη Σάββα, προβλέπεται κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής έως το 2014 και κανένα άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή πλην όσων χρειάζονται για την τοπική παραγωγή.