Τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ταξί αναφορικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων τους, στην έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ της Ομοσπονδίας στις 10 το πρωί της Παρασκευής. Η πολυήμερη απεργία των ιδιοκτητών ταξί φαίνεται πάντως να οδεύει προς λύση, τουλάχιστον προσωρινά, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών με τους περιφερειάρχες. Όπως έγινε χθες γνωστό, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος θα εισηγηθεί σήμερα την λήξη της απεργίας.

Ads

Kαταλυτικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των ιδιοκτητών ταξί φαίνεται ότι έπαιξαν οι περιφερειάρχες, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τους αυτοκινητιστές ότι δεν θα δέχονται αιτήσεις, ούτε θα εκδώσουν νέες άδειες για ταξί, μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών. Παράλληλα, διαβεβαίωσαν τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ότι θα πάρουν και οι ίδιοι μέρος στο δημόσιο διάλογο, που αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του μήνα, για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί.

Σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις (αφαίρεση αδειών κυκλοφορίας κλπ) οι περιφερειάρχες ξεκαθάρισαν ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί, εκτός και αν υπάρξει άλλη ρύθμιση από πλευράς υπουργείου Μεταφορών ή Προστασίας του Πολίτη για το θέμα των κυρώσεων σε περίπτωση παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος υποστήριξε ότι μετά τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα «αλλάζουν τα δεδομένα» και για τον λόγο αυτό καλεί εκτάκτως Γενική Συνέλευση προκειμένου να ζητηθεί η αναστολή της απεργίας και των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, το μέτωπο των ταξί δεν είναι αρραγές αφού εκφράζονται διαφωνίες για τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Ads

Στην Πάτρα, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, ιδιοκτήτες ταξί μετέβησαν στα διόδια του Ρίου, επί της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου και αφήνουν τους οδηγούς των οχημάτων να διέλθουν, χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί της Πάτρας εκτίμησε ότι η κινητοποίησή τους θα συνεχιστεί, αφού – όπως είπε – «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε μία θέση εργασίας». Επιπλέον, χαρακτήρισε την υπόσχεση των περιφερειαρχών “δώρο – άδωρο” καθώς κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς θα δοθούν οι άδειες.