Ακόμη μία περίπτωση «αριστείας», όπως προφανώς την εννοεί η κυβέρνηση, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, μετά την περίπτωση του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, με το fake μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, κάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αυτή τη φορά, πρόκειται Τάσο Φιλιππάκο, ο οποίος πριν από λίγες μέρες διορίστηκε μετακλητός υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. στο γραφείο του Αντώνη Διαματάρη.

Ads

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο μετακλητός Τ. Φιλιππάκος ήταν στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μέχρι που προέκυψαν οι βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος όλων των μελών των διοικήσεων της ΕΑΒ.

Για την ιστορία, η εφημερίδα θυμίζει, ότι το 2013 βγήκε στη δημοσιότητα το αποκαλυπτικό πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το διαχρονικό φαγοπότι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία – της οποίας έχει ηγηθεί και ο Τάσος Φιλιππάκος – που χρέωσε το Δημόσιο με σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δέκα χρόνια και υποθήκευσε το μέλλον των 1.300 εργαζομένων. Το πρόβλημα είναι πως η υπόθεση «κόλλησε» στα συρτάρια της Δικαιοσύνης.

Το ηθικό και πολιτικό γκροτέσκο είναι ότι για πλαστό πτυχίο από το ίδιο πανεπιστήμιο είχε ασκηθεί δίωξη κατά διευθυντικού στελέχους της ΕΑΒ που συνδιοικούσε τη βιομηχανία (2004-2012) με τον Τ. Φιλιππάκο και ήταν το «δεξί του χέρι». Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για τα σκάνδαλα της ΕΑΒ ο Τάσος Φιλιππάκος επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα επανέρχεται διορισμένος σε άλλη θέση.

Ads

Ο Τ. Φιλιππάκος όπως και το σύνολο της διοίκησης της ΕΑΒ απασχόλησαν την ελληνική δικαιοσύνη, όταν ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα (για απιστία και απάτη) σε βάρος όλων των διοικήσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (2002-2012). Τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης αναφέρονταν συνεχώς στις επισφαλείς συμφωνίες της ΕΑΒ, τους παχυλούς μισθούς, τις σπατάλες, την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων κ.λπ. που είχαν συνέπεια να ζημιωθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτενής ήταν και η αναφορά στο πλαστό πτυχίο του γενικού διευθυντή της εταιρείας που κατείχε παράνομα τη θέση με την ανοχή της διοίκησης, αλλά και για τα προσωπικά έξοδα του Τ. Φιλιππάκου σε καταστήματα τα οποία χρέωνε στην επιχείρηση. Μάλιστα οι καταγγελίες του οικονομικού διευθυντή της ΕΑΒ, αντί να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση, οδήγησαν στη δική του απόλυση το 2012, επί υπουργίας Β. Βενιζέλου.

Αποκαλυπτικές ήταν και οι καταγγελίες εργαζομένων της εταιρείας για κακοδιαχείριση. Με εκτενή ρεπορτάζ το 2013 η εφημερίδα «Κεφάλαιο» (ιστότοπος capital. gr) σκιαγραφούσε τον βίο και την πολιτεία του Τ. Φιλιππάκου στην ΕΑΒ. «Οι πληροφορίες θέλουν τον επί οκταετία διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ να βρίσκεται στις ΗΠΑ με σκοπό να αποφύγει την επικείμενη “αναμέτρηση” με τη δικαιοσύνη, γεγονός που έχει κάνει κάποιους να μιλούν για νέα “υπόθεση Χριστοφοράκου”»!

Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι ο Τ. Φιλιππάκος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2012, όταν τελικά υπό το βάρος των διώξεων και των καταγγελιών εξωθήθηκε σε παραίτηση. Το 2012 διατάχτηκε πλήρης έλεγχος από τον τότε ΓΕΔΔ, Λ. Ρακιντζή, ο οποίος ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε το 2013 με πόρισμα για τις ατασθαλίες στην ΕΑΒ που στη συνέχεια διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και την άσκηση διώξεων. Τελικά φαίνεται όμως ότι… ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε η έρευνα που όφειλε να έχει διαταχθεί. Σήμερα ο Τ. Φιλιππάκος επιστρέφει ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Α. Διαματάρη, με το σχετικό ΦΕΚ (φύλλο 973, 19 Νοεμβρίου 2019) να το επιβεβαιώνει: «Με την Π1354590/07.11.2019 απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 46-48 του νόμου 4622/2019 (περί Επιτελικού Κράτους)…. από 04.11.2019 στο ιδιαίτερο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Αντωνίου Διαματάρη, ο Αναστάσιος Φιλιππάκος του Νικολάου…. σε θέση μετακλητού ΠΕ κατηγορίας».

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ή αποπέμπει τον κ. Διαματάρη ή επιβεβαιώνει πως κάνει τα στραβά μάτια 

«Ο κ. Μητσοτάκης ή αποπέμπει τον κ. Διαματάρη ή επιβεβαιώνει πως κάνει τα στραβά μάτια ακόμα και σε κακουργηματικές ποινικές διώξεις “αρίστων”» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή και την περίπτωση του Τ. Φιλιππάκου.

«Μπορεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, να μην διαθέτει ούτε μεταπτυχιακό ούτε και πτυχίο, όπως εντέλει ο ίδιος παραδέχθηκε με το νέο βιογραφικό σημείωμα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, έχει διδακτορικό στην εξαπάτηση» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αποκαλύπτει πως ο εκλεκτός υφυπουργός του Κυρ. Μητσοτάκη προσέλαβε πριν λίγες μέρες στο Υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβουλο τον κ. Τ. Φιλιππάκο, στον οποίο έχει ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη από το 2012 για κακοδιαχείριση που ζημίωσε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος.

»Προκειμένου μάλιστα να αποφύγει τη Δικαιοσύνη, ο κ. Φιλιππάκος, μετά την αναγκαστική παραίτησή του από την ΕΑΒ, αποχώρησε για τις ΗΠΑ.

»Είναι πλέον προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης είναι άριστος σε έναν και μόνο τομέα: στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού και στην ασταμάτητη παραγωγή fake αριστείας.

»Μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις η αποπομπή του κ. Διαματάρη είναι πλέον μονόδρομος. Αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει πως εκτός από την απάτη κάνει τα στραβά μάτια και σε κακουργηματικές ποινικές διώξεις “αρίστων”».