Σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοινώνει την πρόθεσή του να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας («task force»), εντός της Κομισιόν, με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα.

Ads

Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν πως η δημιουργία αυτής της ομάδας εργασίας «είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων». Οπως αναφέρει ο κ. Μπαρόζο, στην επιστολή του που εστάλη την Τρίτη, επικεφαλής αυτής της ομάδας θα είναι ο επίτροπος Oικονομίας Ολι Ρεν, υπό την αιγίδα του προέδρου της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας, θα υπάρξει συμβολή εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη με εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ορίσει ένα «πρόσωπο-επαφή» που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ της ειδικής ομάδας εργασίας και των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ομάδα Εργασίας, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, θα κληθεί να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των κοινοτικών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Στόχος είναι να εγκαταλειφθούν εκείνα τα προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως προβληματικά και με μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους και να δοθεί έμφαση σε σχέδια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στην καλύτερη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.

Ads

Σχολιάζοντας την επιστολή Μπαρόζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος επιβεβαίωσε ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα του Γιώργος Γλυνός θα είναι ο συνομιλητής με το γραφείο του κ. Μπαρόζο, διευκρινίζοντας ότι η υλοποίηση και οι ενέργειες απορροφητικότητας είναι στην ευθύνη των υπουργών.

Σχετικά με την χθεσινή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι συζητήθηκαν οι δυνατότητες γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ διέψευσε ότι τέθηκε θέμα λήψης νέων μέτρων.

Για τις συζητήσεις περί διευθέτησης του ελληνικού χρέους, με την συμμετοχή ιδιωτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σ΄ αυτή την συζήτηση και θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.