Ο Αλέξης Τσίπρας μετρά πολιτικούς πόντους και διαμηνύει πως θα το αποτολμήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ξανα)παίζει άμυνα νοιώθοντας την… ανάσα Καραμανλή και Αβραμόπουλου, η Φώφη (ξανα)εγκλωβίζεται στα υπαρξιακά σύνδρομα Βενιζέλου, το Ποτάμι ψάχνεται και το ΚΚΕ αδιαφορεί.

Ads

Σ’ αυτό το σκηνικό η απ’ ευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται το νέο χαρτί στο πολιτικό πόκερ του Ιουλίου – ενός πόκερ, που εξακολουθεί να εντάσσεται στη νέα, διπλή στρατηγική του Μαξίμου. Με στόχευση, αφ’ ενός την αλλαγή της μνημονιακής ατζέντας και την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των πολιτικών κινήσεων και, αφ’ετέρου, το «τεστάρισμα» των πιθανών νέων συμμαχιών και της δυναμικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Ως εκ τούτων, λίγους εξέπληξε η αναγνωριστική βολή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και η επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει στο τραπέζι και στον διάλογο επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης την απ΄ευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απ’ ευθείας εκλογή θα περιλαμβάνεται στην κυβερνητική πρόταση που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στις 24 Ιουλίου, στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, και θα συνοδεύεται από μια σειρά προβλέψεων και θεσμικών δικλείδων για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Προέδρου.

Ads

«Αποτελεί ώριμη σκέψη», ήταν το χαρακτηριστικό στίγμα που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία η οποία «δεν είναι εποικοδομητική».

Λιγότερο δεδομένο, παρ’ ότι κι αυτό το άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται το «συμβουλευτικό δημοψήφισμα», καθ’ ότι εδώ παραμένουν ανοιχτά τόσο συνταγματικά ζητήματα, όσο και η δεδομένη αντίθεση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Αλλωστε, πέραν των θεσμικών τομών και της πολιτικής, αριστερής συνέπειας που επιδιώκει να επιδιώξει η κυβέρνηση, σε επίπεδο πολιτικής τακτικής στόχος παραμένει να «στριμωχτούν» και να εκτεθούν ακόμη περισσότερο τα κόμματα της αντιπολίτευσης –στόχος, που κατά αρκετές εισηγήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο ίσως περιπλέκεται με την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Αντιθέτως, αυτή καθ΄αυτή η πρόταση για απ’ ευθείας εκλογή του Προέδρου δημιουργεί ήδη διχασμό και αναταράξεις στη ΝΔ, με τον μεν Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πάρει καθαρή αρνητική θέση, τη δε Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να τάσσονται ανοιχτά υπέρ.

«Είμαι αντίθετος στην απευθείας εκλογή από τον λαό», έχει δηλώσει ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης – « Χρειαζόμαστε τη συνταγματική αναθεώρηση. Έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό», ήταν η απάντηση που έδωσε μέσω twitter η Ντόρα Μπακογιάννη, για να ακολουθήσει με το άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος:  «Παραμένω συνεπής περισσότερο από ποτέ. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ’ ελάχιστον από αυτές του συντάγματος του 1975», έγραψε ο επίτροπος και… παρ’ ολίγον νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πέρα και πίσω, δε, από τα δύο κορυφαία στελέχη, οι ανησυχίες Μητσοτάκη εστιάζουν στο – υπό προϋποθέσεις –«ναι» και του Κώστα Καραμανλή. Πόσο μάλλον, αφού οι θετικές αναφορές Τσίπρα στον πρώην πρωθυπουργό κατά την προχθεσινή συνέντευξη τροφοδότησαν εκ νέου… αντάρα στο γαλάζιο στρατόπεδο και επανέφεραν τα σενάρια για παρασκηνιακές ζυμώσεις προς ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η άποψη ότι ο Τσίπρας με την πρότασή του «κλείνει το μάτι» στους καραμανλικούς ευδοκιμεί ευρέως και στο ΠΑΣΟΚ. Κι εκεί, ωστόσο, οι θέσεις δεν είναι ακόμη καθαρές, η Φώφη Γεννηματά είναι κατ΄αρχήν αρνητική, στελέχη του σημιτικού μπλοκ συντάσσονται με τις προτάσεις Αλιβιζάτου για εκλογή Προέδρου από διευρυμένο σώμα εκλεκτόρων, ενώ η θέση Βενιζέλου διαμορφώνεται εκ νέου με βάση το δόγμα «όχι σε όλα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κάθετα αντίθετο εμφανίζεται το «κλαμπ» των συνταγματολόγων του ΠΑΣΟΚ και στα δημοψηφίσματα με ενδεικτική την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση των Ευάγγελου Βενιζέλου, Νίκου Αλιβιζάτου και Σταύρου Τσακυράκη, που προειδοποίησαν για «πλήγμα στο πολίτευμα».

Με συνταγματικές ντρίπλες και αντιπροτάσεις απαντά, επί του παρόντος, και το θολό Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ αποστασιοποιείται και δηλώνει ότι η κυβέρνηση βγάζει θεσμικά χαρτιά για να αποπροσανατολίσει από τη μνημονιακή πολιτική.

Οπερ, η εβδομάδα έως την 24η Ιουλίου αναμένεται αρκούντως θερμή εντός και εκτός Κοινοβουλίου – με πρώτο σταθμό το διήμερο 19ης και 20ης του μήνα, οπότε και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική. Κι εκεί θα αποτυπωθούν πλήρως και οι πρώτοι συσχετισμοί δυνάμεων και οι υποθήκες συμμαχιών για τη συνέχεια…