Ταραχή επικρατεί στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα προχωρήσει σε νέες διαγραφές στελεχών λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο.

Ads

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το πόρισμα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου – το οποίο αποτελείται από τις 5 εκθέσεις των κομμάτων που συμμετείχαν στην Επιτροπή. Άγνωστο πάντως παραμένει ακόμα το πότε και αν εν τέλει η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος για σύσταση Προανακριτής Επιτροπής, κάτι που απαιτεί πρωτοβουλία 30 βουλευτών και αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα για τα οποία θα ζητείται η παραπομπή για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, πρόκειται να προχωρήσει σε νέες διαγραφές κομματικών στελεχών, με «επικρατέστερο» για την έξοδο τον Κώστα Κιλτίδη, βουλευτή Κιλκίς και πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος βρίσκεται «στα μαχαίρια» με τον πρώην προϊστάμενό του Αλέξανδρο Κοντό.

Χθες, Πέμπτη, ο κ. Κιλτίδης διένειμε σε βουλευτές και δημοσιογράφους στη Βουλή, φάκελο με έγγραφα υπερασπιστικά για τις θέσεις του κατηγορώντας τον κ. Κοντό ότι «ψεύδεται» σε όσα του αποδίδει για «υπέρβαση αρμοδιοτήτων» στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού του δάσους της Ουρανούπολης που διεκδικούνταν από τη Μονή Βατοπεδίου. Μεταξύ των εγγράφων που δημοσιοποίησε ο κ. Κιλτίδης είναι και επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Εμμ. Μπεντενιώτη με την οποία δήλωνε πρόθυμος να εξεταστεί κατ΄ αντιπαράσταση με τον πρώην προϊστάμενό του υπουργό κ. Κοντό.

Ads

Πάντως όλα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος κατά τη συζήτηση του πορίσματος. Ο Π. Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε με νόημα προς όλους τους ενδιαφερόμενους: «Μην μπερδεύουμε το θέμα της πολιτικής αξιολόγησης με τα θέματα διερεύνησης ποινικών ευθυνών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».

Φυσικά το πόρισμα θα ξαναθίξει το θέμα της σχέσης του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμαρά με τον προκάτοχό του, Κώστα Καραμανλή. «Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει, θα επιλέξει αυτός το πότε θα μιλήσει. Και βεβαίως θα αποκαταστήσει την αλήθεια σε ό,τι αφορά τη 5ετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κακοποιείται βάναυσα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε σχετικά χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπενθυμίζοντας εκ νέου στον πρώην πρωθυπουργό ότι όλοι περιμένουν να τον ακούσουν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με κύκλους του Κώστα Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει άμεσα να προβεί σε κάποια δημόσια παρέμβαση. Το δε συνέδριο του κόμματος ξεκινά σε δυο εβδομάδες…

Ποιος θέλει να γίνει περιφερειάρχης;

Εξακολουθούν να αυτοσχεδιάζουν οι ενδιαφερόμενοι για τους δήμους και τις περιφέρειες στη Νέα Δημοκρατία, με πολλά στελέχη να παρακάμπτουν την ηγεσία του κόμματος και να ανακοινώνουν κατά βούληση την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Μετά τον… «πρωτοπόρο» Ν. Κακλαμάνη και τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδη, οι νέες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν εντείνουν τους «εμφύλιους».

Η υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο εντείνει τα πνεύματα αφού για την ίδια θέση είχαν βλέψεις ο πρώην βουλευτής Ι. Μανώλης, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος, ο πρώην βουλευτής Π. Σκανδαλάκης και ο πρώην νομάρχης Αργολίδας Δ. Σαραβάκος.

Κινητικότητα παρατηρείται και στη Δυτική Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται ο βουλευτής Αχαΐας Ν.Νικολόπουλος και ο πρώην βουλευτής Ηλείας Π. Αδρακτάς, ενώ για τον Δήμο Αγρινίου προωθείται ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δ.Σταμάτης του οποίου τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει ο αναπληρωτής γραμματέας Σχεδιασμού της ΝΔ Σπ. Λιβανός , μια εξέλιξη που ικανοποιεί την ηγεσία σύμφωνα με το Βήμα.

Για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων ακούγεται έντονα το όνομα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδης Κράτσα, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο νομάρχης Ζακύνθου Διον.Γάσπαρος. Στην Ήπειρο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί το όνομα του νομάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνη, ενώ κόντρα σημειώνεται στην Αρτά, με πέντε στελέχη της ΝΔ να διεκδικούν για το χρίσμα. Στη Στερεά Ελλάδα κινείται ο νομάρχης Φθιώτιδας Αθ. Χειμάρας και στη Θεσσαλία έχει την εύνοια της Ρηγίλλης ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος, ενώ ενδιαφέρονται οι νομάρχες Ηλ. Βλαχογιάννης και Λ. Κατσαρός, αλλά και ο πρώην βουλευτής Κ.Αγοραστός. Στη Δυτική Μακεδονία σχεδόν είναι σχεδόν σίγουρη η υποψηφιότητα του νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή. Στο Νότιο Αιγαίο υποψηφιότητα θέτει ο πρώην περιφερειάρχης κ. Χαρ.Κόκκινος, ενώ αναμένεται να γίνει γνωστό αν ο διαγραμμένος Αρ. Παυλίδης θα επιχειρήσει να κάνει αντάρτικο. Στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου έχουν σημειώνουν κινήσεις ενδιαφέροντος ο νομάρχης Λέσβου Π. Βογιατζής και η πρώην βουλευτής Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ προωθείται η υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη.

Στην Αττική αναμένεται να γίνει πόλεμος σε πολλούς δήμους με αρκετά «αντάρτικα», ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί υποψηφιότητες, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της Ρηγίλλης, και αναμένονται ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων τις ερχόμενες ημέρες.

Με το τέλος του καλοκαιριού, νέο κόμμα

Στις αρχές φθινοπώρου αναμένεται να ανακοινώσει η Ντόρα Μπακογιάννη τη δημιουργία νέου κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, με έντονες διεργασίες να λαμβάνουν πλέον στο παρασκήνιο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της πρώην υπουργού. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο επιτελείο της κας Μπακογιάννης αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ούτως ώστε το νέο κόμμα να έχει διάρκεια λειτουργίας τουλάχιστον δύο μηνών όταν θα στηθούν οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ενδεικτική της αλλαγής στρατηγικής της κας Μπακογιάννη είναι και η επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη Δευτέρα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι οδηγεί το κόμμα σε συρρίκνωση και σε «απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης». Το νέο σχήμα θα έχει τη δομή των ευρωπαϊκών κομμάτων, σύμφωνα με κύκλους της κας Μπακογιάννη ενώ φέρεται να έχει συζητηθεί το όνομα «Νέα Ελλάδα», χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται.

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της στα ΜΜΕ οι οποίες πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό, κι ενώ οι εξελίξεις στην Εξεταστική για την υπόθεση Siemens διατηρούν την οικογένεια Μητσοτάκη στην επικαιρότητα καθημερινά, η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε στο δελτίο του Σκάι χθες για να μιλήσει για την άρση του καμποτάζ. Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» αυτό που συμβαίνει στα λιμάνια και επικαλέσθηκε την έρευνα του Ι.Ο.Β.Ε που θέλει τη σωστή άρση του καμποτάζ να αυξάνει το Α.Ε.Π. κατά 1.5%.