Υπό κράτηση τέθηκε πρώην στρατιώτης από τις κινεζικές αρχές, γιατί εξέφρασε δημόσια την μεταμέλειά του σχετικά με τον ρόλο του στη σφαγή εκατοντάδων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών που συντελέστηκε στις 4 Ιουνίου του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, από τα κινεζικά στρατεύματα.

Ads

Αφορμή για το περιστατικό στάθηκε η δημοσίευση στο ίντερνετ, ανοιχτής επιστολής προς τον ηγέτη του ΚΚΚ, Χου Τζιντάο, εκ μέρους του πρώην στρατιώτη, Zhang Shijun, στην οποία καλούσε την κυβέρνηση και το κόμμα να αναθεωρήσει την καταδίκη των εν λόγω διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Civil Rights and Livelihood Watch», οι αστυνομικές αρχές πήραν τον κ. Shijun από το σπίτι του την Παρασκευή στις 2 π.μ. Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη, χαρακτήρισε την φυλάκισή του και την εμπειρία του στα γεγονότα του 1989, ως πολιτικά εγκλήματα, εκφράζοντας την ελπίδα το παράδειγμά του να αποτελέσει έμπνευση και για άλλους πρώην στρατιώτες να κινηθούν αντίστοιχα και να συγκροτήσουν δίκτυο. Την Πέμπτη, κλήθηκε από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου οι αρμόδιοι τον διέταξαν να αποφύγει δηλώσεις σε ξένα ΜΜΕ.

Ο Zhang Shijun αποτελεί μέρος ενός μικρού αριθμού στρατιωτών που εναντιώθηκαν στην άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πλήρη απολογισμό της αιματηρής κατάπνιξης.

Ads

Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, καθώς η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να καταπνίγει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου του 1989. Αυθαίρετες κρατήσεις έχουν υποστεί και οι «Μητέρες της Τιενανμέν» (ομάδα 130 ατόμων περίπου, κυρίως γυναίκες, των οποίων τα παιδιά και άλλοι συγγενείς σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στα γεγονότα), λόγω της δράσης τους.

Κάθε χρόνο, τις μέρες της επετείου της καταστολής, αρκετοί ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων και των Μητέρων της Τιενανμέν, τίθενται υπό παρακολούθηση, ακόμα και υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Πηγές: Associated Press, Διεθνής Αμνηστία