Ανοιχτό φαίνεται ότι αφήνει το ενδεχόμενο για «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων η κυβέρνηση, μετά από σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εχθές κατά την παρουσίαση του «οδικού χάρτη» για την έξοδο από την κρίση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης η κυβέρνηση σχεδιάζει θεσμικό διάλογο με τη Δικαιοσύνη, τους εταίρους και την κοινωνία το επόμενο διάστημα, ίσως και πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τα «Νέα».

Ads

Την άμεση «τακτοποίηση» των περίπου 500.000 αυθαιρέτων κτισμάτων της χώρας μελετά η κυβέρνηση με σκοπό την άντληση πόρων για τα ελλείμματα και, όπως δήλωσε εχτές ο πρωθυπουργός, για να τραβήξει «μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης». Το ακριβές ποσό που προσδοκά το Δημόσιο να συγκεντρώσει από την περαίωση των αυθαιρέτων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ευελπιστεί το ποσό αυτό να ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ που υπολογίζεται από την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων.

Δεν δηλώνεται, ωστόσο, πρόθεση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων εξαιτίας των νομικών εμποδίων. Έτσι, προτιμήθηκε αντί της «νομιμοποίησης», η «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, αφού προηγηθεί διάλογος με τη Δικαιοσύνη. Σχεδιάζεται να οριστούν, μεταξύ άλλων, μηχανισμοί ελέγχου για την αυθαίρετη δόμηση, ώστε να αποτραπεί μετά την «τακτοποίηση» νέα εμφάνιση αυθαιρέτων. Ίσως εξεταστεί, δηλαδή, η δημιουργία ειδικού σώματος ελεγκτών αυθαίρετης δόμησης που θα προχωρά σε άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων.

Ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με τα «Νέα», ίσως αρχίσει και πριν το Πάσχα, ώστε να υπάρξει οριστική απόφαση που θα ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία σε αυτόν το σχεδιασμό, όπως ποιοι παράγοντες θα καθορίζουν το κόστος της τακτοποίησης του αυθαιρέτου και τι πρόκειται να συμβεί με τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, δάση και άλλες προστατευόμενες περιοχές.

Ads

Εξάλλου, υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις που απαγορεύουν ρητά τη δόμηση σε αναδασωτέες εκτάσεις ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εναντιώνεται σθεναρά σε οποιαδήποτε νομιμοποίηση αυθαιρέτων.