Την ίδια στιγμή που οι εθελοντές του Αιγαίου προτείνονται για Νόμπελ Ειρήνης για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στους πρόσφυγες που επιχειρούν καθημερινά το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, η εκμετάλλευση στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ είναι ντροπιαστική. Πρωταγωνιστές τόσο Έλληνες όσο και Σκοπιανοί που προσπαθούν να κερδίσουν ό,τι μπορούν από την οικονομική «πίτα» της προσφυγικής ροής.

Ads

Με το σταγονόμετρο περνούν τις τελευταίες μέρες οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορα με τα Σκόπια, με τις αρχές της γειτονικής χώρας να ανοιγοκλείνουν το πέρασμα και το κόστος της μεταφοράς των ανθρώπων αυτών να το διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

Σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής της Γευγελής προχώρησαν οδηγοί ταξί διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι οι Αρχές της ΠΓΔΜ δεν τους επιτρέπουν το τελευταίο διάστημα να μεταφέρουν πρόσφυγες από τα σύνορα της ΠΓΔΜ μέχρι τα σύνορα με την Σερβία, με αποτέλεσμα να στερούνται ενός σημαντικού εισοδήματος.

Το προηγούμενο διάστημα επιτρεπόταν σε λεωφορεία και σε ταξί να μεταφέρουν πρόσφυγες μέχρι τα σύνορα με την Σερβία, όμως τελευταία, με την μείωση των ροών, οι Αρχές της ΠΓΔΜ κατευθύνουν τους πρόσφυγες μόνο προς τα τρένα, τα οποία φθάνουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη, από την μεριά της Γευγελής, ώστε να εκμεταλλευτούν εκείνοι τα έσοδα της μεταφοράς.

Ads

Σημειώνεται ότι το δρομολόγιο με ταξί από τη Γευγελή μέχρι το Ταμπανόβτσε κοστίζει συνολικά περίπου 100 ευρώ (25 ευρώ για κάθε άτομο σε περίπτωση που μεταφέρουν τέσσερις πρόσφυγες ανά δρομολόγιο), ενώ και το εισιτήριο με το τρένο κοστίζει 25 ευρώ το άτομο.