Από σήμερα εφαρμόζονται τα νέα αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις με πλοία, με τα στελέχη του Λιμενικού να αναλαμβάνουν τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία, κατόπιν απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Επίσης, σύμφωνα με νεότερες οδηγίες, οι επιβάτες καλούνται να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου, ενώ έως τώρα η σύσταση ήταν για μία ώρα πριν.

Ads

Έτσι, από το πρωί τα έγγραφα των ταξιδιωτών περνούν από ελέγχους από τα στελέχη του Λιμενικού καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα θεωρήθηκε ότι οι έλεγχοι ήταν πλημμελείς.

Τα έντυπα και τα δικαιολογητικά

Για να ταξιδέψει κανείς με πλοίο προς νησιά (σ.σ. με πλοίο ή και αεροπλάνο), απαιτούνται:

Ads

Για τους ενήλικες:

  • Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό
  • Αν δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους χρειάζεται αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
  • Κανονικά το ταξίδι τους μπορούν να πραγματοποιήσουν και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
  • Δεκτές, επίσης, θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Για τους ανήλικες:

  • Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
  • Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Επισημαίνεται πως τα παραπάνω πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά ενώ θα διενεργείται και έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τα παραπάνω μέτρα για την επιβίβασή τους στα πλοία εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,

Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.