Το χθεσινό αιματηρό περιστατικό στο κέντρο της Αθήνας -και μάλιστα μέρα μεσημέρι- ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την ουσιαστική κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί «τάξης κι ασφάλειας».

Ads

Κι αυτό γιατί, την ώρα που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δείχνει να ασχολείται αποκλειστικά με το «άβατο» των Εξαρχείων ή με την εκκένωση κατειλημμένων ανά την Αθήνα, η κατάσταση σε ευρύτερο επίπεδο δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ενδεικτικό των νέων δεδομένων είναι το πρόσφατο επεισόδιο -το οποίο μάλιστα «έθαψε» η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας  με πυροβολισμούς στο Γκάζι και πρωταγωνιστές δυο ειδικούς φρουρούς και υπαλλήλους νυχτερινού κέντρου.

Την ίδια στιγμή, οι πυροβολισμοί «στα τυφλά» δείχνουν να είναι πλέον πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε αρκετές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης, όπου εργαζόμενοι και θαμώνες έγιναν μάρτυρες -δύο φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες- σκηνών «Φαρ Ουέστ» με ομάδες οπλοφόρων να προελαύνουν ρίχνοντας σφαίρες αδιακρίτως. Θα πρέπει να σημειωθεί δε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει εκ μέρους της αστυνομίας η παραμικρή σύλληψη για τα εν λόγω συμβάντα, από τα οποία καθαρά από τύχη δεν υπήρξε κάποιο θύμα.  

Επιπλέον, οι ένοπλες ληστείες αποτελούν καθημερινότητα στο αστυνομικό δελτίο, ενώ ζοφερή είναι η κατάσταση και αναφορικά με άλλα εγκλήματα όπως δολοφονίες, βιασμοί κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα, τη μέρα δηλαδή που τέθηκε «μετά Βαϊων και Κλάδων» σε εφαρμογή το νέο σχέδιο αστυνόμευσης των Εξαρχείων, έγιναν δύο ένοπλες ληστείες.

Ads

Η πρώτη στο Μενίδι, όπου με στόχο πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην οδό Αγίου Διονυσίου,  τρεις ληστές κρατώντας όπλα ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη, πήραν τα χρήματα από το ταμείο και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η δεύτερη έγινε στα Ιλίσια, όταν  ένας ο ληστής ο οποίος φορώντας κουκούλα για να έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του μπήκε σε μίνι μάρκετ στην οδό Περσεπόλεως κρατώντας όπλο. Ο ληστής απείλησε τον υπάλληλο του μίνι μάρκετ και αφού άρπαξε τις εισπράξεις από το ταμείο διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση και αναζητείται. Ανάλογο περιστατικό είχαμε πριν από λίγες μέρες στα ΕΛΤΑ Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκε ένοπλη ληστεία από τέσσερις δράστες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Το «δελτίο καμμένων αυτοκινήτων» και η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων 

Την ίδια ώρα, το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα υπάρχει και η καθημερινή καταγραφή του «δελτίου καμένων αυτοκινήτων», με αρκετούς ιδιοκτήτες σε Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Κολωνάκι και σε αρκετές άλλες περιοχές της Αθήνας να έχουν πέσει θύματα εμπρησμών των οχημάτων τους.

Ένας από τους βασικούς λόγους της έξαρσης της εγκληματικότητας δείχνει να είναι η σοβαρή υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων. Όπως τόνισε μάλιστα κατά τη διάρκεια της  συζήτησης με σχετική επερώτηση στη Βουλή, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην κατάργηση «1115 οργανικών θέσεων αστυνομικών με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υποστελέχωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών». Πρόσθεσε δε ότι  «σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Αχαΐα, ιδίως στον Πειραιά όπως και αλλού, σε Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας, η υποστελέχωση αγγίζει το 40 έως 50 % κάθε υπηρεσίας. Οι διοικητές των υπηρεσίων για να ανταπεξέλθουν, αναγκάζονται να μην διαθέτουν ούτε σκοπό κρατητηρίων ούτε σκοπό φύλαξης της αστυνομικής υπηρεσίας, με όποιο κίνδυνο αυτό συνεπάγεται, αποκλειστικά με δική σας ευθύνη» κατέληξε ο Γιάννης Ραγκούσης απευθυνόμενος στο αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Γιατί ο Χρυσοχοϊδης «αποσύρει» τα ΜΑΤ από τα Εξάρχεια

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δείχνει να επιμένει στην «ατζέντα των Εξαρχείων», επιχειρώντας μάλιστα να καλύψει τις αβελτηρίες της ακολουθούμενης πολιτικής του και σε αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, αφού   προκάλεσε θυμηδία όταν υποστήριξε πως σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας «περνούν αστυνομικοί και χειροκροτά ο κόσμος», αναγκάστηκε να «αποσύρει»  τα ΜΑΤ από τα Εξάρχεια, αναγνωρίζοντας εμμέσως τα νέα αδιέξοδα, που παρήγαγε η στρατηγική του. Ίσως πάλι να έφτασαν επιτέλους στα αυτιά του οι καταγγελίες πολλών κατοίκων της περιοχής ότι την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις κατοικοέδρευαν στην πλατεία Εξαρχείων και γύρω από κατειλημμένα κτίρια -παρουσία τηλεοπτικών δικτύων- προσάγοντας 16χρονα στο «σωρό», η διακίνηση ναρκωτικών «έδινε κι έπαιρνε» κάτω από τη μύτη τους.

Κάπως έτσι, στο πλαίσιο του νέου «επιχειρησιακού σχεδίου» για τα Εξάρχεια(όπου προβλέπονται πεζές περιπολίες αλλά και περιπολίες με σκουτεράκια και ποδήλατα), ανακοινώθηκε ότι τα  ΜΑΤ θα αποσυρθούν και θα παραμείνουν μόνο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.

«Μιλάμε για αστυνομικό λαϊκισμό»

Για  «αστυνομικό λαϊκισμό, για  καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, όπως η ασφάλεια» κάνει λόγο μιλώντας στο Tvxs.gr o τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και προσθέτει: «Αποδεικνύεται πλήρως μετά και το τραγικό περιστατικό στην Ομόνοια ότι η κυβέρνηση δε δίνει καμιά απολύτως λύση στην εγκληματικότητα».

«Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από την κατάρρευση των δημοσκοπικών ποσοστών της, τη δημοτικότητάς της στον τομέα της ασφάλειας, όπου οι αρνητικές απόψεις είναι πλέον περισσότερες από τις θετικές» αναφέρει ο κύριος Ραγκούσης και καταλήγει: Πιστεύω πως ο κύριος Χρυσοχοϊδης έτσι όπως πάει σε λίγους μήνες θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από πολύ ψηλά τις προσδοκίες. Μετά όμως και το περιστατικό της Ομόνοιας τα πράγματα γίνανε ακόμη πιο δύσκολα.