Σχεδόν 110 χιλιάδες ευρώ δαπανά η ΣΤΑΣΥ για την αγορά 20 δικύκλων μικρού κυβισμού από κατασκευαστική εταιρεία, η οποία κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος σε σχετικό διαγωνισμό. 

Ads

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Αυγής, η κατασκευάστρια εταιρεία από το Ηράκλειο Κρήτης, που αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό για την «Προμήθεια είκοσι (20) δίκυκλων τύπου scooter 200 cc», πρόκειται να λάβει 88.680 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή συνολικά περίπου 110.000 ευρώ.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού δεν αναφέρεται κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ως προδιαγραφή των δικύκλων που να εκτοξεύει την τιμή τους στις 5.500 ευρώ έκαστο, παρά μόνο να διαθέτουν μπαγκαζιέρα. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή ενός scooter 200 κυβικών στην αγορά ανέρχεται στις 3000 ευρώ.

Η  ΣΤΑΣΥ χρησιμοποιεί τα scooter για τη γρήγορη μετακίνηση εργαζόμενων σε περίπτωση ανάγκης.

Ads

Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα που βασίζεται σε στοιχεία από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η προμήθεια το 2016 δύο αντίστοιχων δικύκλων 200 κυβικών για την ίδια χρήση  είχε κοστίσει στην εταιρεία μόλις 5.990 ευρώ.

Τι αναφέρει η προκήρυξη του διαγωνισμού

Στο πλήρες κείμενο της προκήρυξης παρατίθενται πολύ γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά  των υπό προμήθεια σκούτερ, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο να κατατεθούν προσφορές για όλες τις μάρκες. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της προκήρυξης  για την αγορά 20 βενζινοκίνητων δικύκλων τύ̟που scooter 200cc, πρέπει «τα υ̟πό ̟προµήθεια δίκυκλα – 2 τροχών & 2 θέσεων – scooter να είναι καινούρια και όλα της ίδια µάρκας. Να συνοδεύονται α̟πό τα ̟προβλε̟πόµενα εργαλεία συντήρησης και ̟παρελκόµενα για την ασφαλή και κανονική λειτουργία τους. Η διάρκεια της σύµβασης ορίζεται έξι µήνες και µέχρι την ολοσχερή εκ̟πλήρωση των αµοιβαίων ̟παρε̟πόµενων συµβατικών υ̟ποχρεώσεων σύµφωνα µε το άρθρο 202 του νόµου 4412/2016».



Σύμφωνα με την προκήρυξη κριτήριο για την επιλογή του αναδόχου παρατίθεται μόνο η οικονομικότερη προσφορά, καθώς όπως περιγράφεται «η σύµβαση θα ανατεθεί µε το κριτήριο της ̟πλέον συµφέρουσας α̟πο οικονοµική ά̟ποψη ̟προσφοράς α̟ποκλειστικά βάσει τιµής».


Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της  προκήρυξης ήταν 90.000 ευρώ (χωρίς φπα) και η προμήθεια ανατέθηκε στον ανάδοχο έναντι 88.860 ευρώ.

Ποια είναι η κατασκευαστική εταιρεία

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η προμηθεύτρια εταιρεία που κηρύχθηκε ανάδοχος (ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΤΣΙΔΟΝΙΩΤΑΚΗ ΑΤΕΒΕ με διακριτικό τίτλο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.) είναι μια τεχνική κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Κρήτη, η οποία τόσο στην ιστοσελίδα της όσο και στο ΓΕΜΗ περιγράφει τις δραστηριότητες της, οι οποίες ουδεμία σχέση έχει με την εμπορία δικύκλων.


Όπως αναφέρεται, η εταιρεία ασχολείται με μελέτες και κατασκευές από οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές, υδραυλικά και λιμενικά έργα, καθώς και έργα οδοποιίας και χωματουργικά. Την ίδια στιγμή, δραστηριοποιείται και στην προμήθεια μηχανημάτων έργου και εξειδικευμένου εξοπλισμού σε βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις.