Τις τελευταίες πινελιές στο κρυπτογραφημένο ασύρματο σύστημα τηλεπικοινωνιών του καθεστώτος Ασάντ έβαζαν η ελληνική Intracom και η ιταλική Selex την ώρα που η επανάσταση στη Συρία ήταν ήδη γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες των Wikileaks. Την είδηση μεταδίδουν και διεθνή ΜΜΕ όπως το Αssociated Press. Διαψεύδει η ελληνική εταιρεία, η οποία έχει ανακοινώσει αναστολή των εργασιών στη Συρία.

Ads

 
Σύμφωνα με τα Wikileaks, η σύμβαση του έργου, αξίας 40 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί το 2008 με την κρατική συριακή εταιρεία Syrian Wireless Organization και αφορούσε στη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας TETRA από τους δημόσιους οργανισμούς, το στρατό και την αστυνομία της χώρας. Η επανάσταση στη Συρία είχε ήδη αρχίσει, όταν η κοινοπραξία των Intracom και Selex εγκαθιστούσε το λεγόμενο τεχνολογικό σύστημα TETRA στα ελικόπτερα του συριακού καθεστώτος: το Φεβρουάριο του 2012.
 
Στις 7 Μαΐου 2011 η Selex φέρεται να έχει πουλήσει, μέσω της Intracom Syria στην Αθήνα, σύστημα τηλεπικοινωνιών (500 ασύρματοι VS3000) στη συριακή αστυνομία της Μουαντάμια, όπου λίγες μέρες νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε καθεστωτικές δυνάμεις και αντιφρονούντες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Φεβρουάριο του 2012 η ιταλική εταιρεία στέλνει τεχνικό επιτελείο το οποίο θα εκπαίδευε το προσωπικό της Intracom Syria για την εγκατάσταση του συστήματος σε ελικόπτερα του καθεστώτος. Λίγες μέρες μετά, ακολούθησε το μακελειό στις διαδηλώσεις της πόλης Χομς.
 
Ανακοίνωση της Intracom αναφέρει ότι το δίκτυο TETRA παραδόθηκε στις συριακές αρχές προκειμένου να υποστηρίζει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά αστικές: «Το σύστημα TETRA παραδόθηκε τηρώντας όλες τις σχετικές διατάξεις που αφορούν εξαγωγές. Η Intracom Telecom δεν εμπλέκεται στη λειτουργία του συστήματος και συνεπώς δεν έχει απολύτως κανέναν έλεγχο για τυχόν χρήση του για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς». Την ίδια ώρα, η εταιρεία ενημέρωνε: «Η Intracom Telecom έχει αναστείλει τις εργασίες της στη Συρία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα».
 
Δημοσίευμα του Associated Press αναφέρεται σε γνώμες ειδικών οι οποίοι θεωρούν ότι οι διαδικασίες που τηρήθηκαν από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών τηλεπικοινωνιών στη Συρία «είναι το πιθανότερο νόμιμες». Πάντως, επικαλείται επίσης ανώνυμες πηγές οι οποίες -αναφερόμενες στο χαρακτήρα του έργου- κάνουν λόγο για κεντρικό ρόλο του συριακού στρατού.
 
Σημειώνεται ότι η διεθνής κοινότητα έχει απευθύνει έκκληση για εμπάργκο όπλων στο συριακό καθεστώς του Ασάντ.