Τρία είναι τα σενάρια για την Ελλάδα μετά τη λήψη των νέων μέτρων, εμταξύ των οποίων και η αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα 50%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ads

 
Μιλώντας στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών τυ ΠΑΣΟΚ ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος εξήγησε αναφορικά με το παραπάνω σενάριο πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ανακοίνωση μέτρων για την επόμενη τριετία και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε, πάντως, ότι «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τρία είναι τα σενάρια για την Ελλάδα μετά την λήψη των νέων μέτρων, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην πολύωρη προσπάθειά του να εξηγήσει στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία.
 
Το «καλό» πρώτο σενάριο, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, αφορά τηνκύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.
 
Το «κακό» δεύτερο σενάριο είναι να μην προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα και η χώρα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία – πρόκειται για τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναφορές στην Αργεντινή.
 
Το «καλύτερο», τρίτο σενάριο, που ενδεχομένως να είναι το λιγότερο οδυνηρό, σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα» κατά 50%, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος. Στην περίπτωση του τρίτου σεναρίου, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση την ΕΚΤ.

Ads

Όπως όμως έσπευσε να διευκρινίσει, ζητώντας από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, για το τρίτο σενάριο «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».