Τρία πορίσματα προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, οι οποίες ξεκίνησαν στις 7 Απριλίου, η οποία διερευνά αδικήματα που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Το κατά πλειοψηφία – ΝΔ – πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ στα δικά πορίσματα κατέληξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Ads

Το πόρισμα της ΝΔ

Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση προτείνει στο πόρισμά της η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ.1 ΠΚ), το πόρισμα αναφέρει ότι υπάρχουν απλές και όχι επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ads

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του πόρισμα καταλήγει, ότι με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή, δεν τελέστηκε «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων».

Όσον αφορά τον Νίκο Παππά, στο πόρισμα αναφέρεται ότι «[…] ο πρώην Υπουργός δεν προέβη σε παράβαση των καθηκόντων του, αφού σε αυτή την περίπτωση θα είχε διαμορφώσει τους όρους του επίμαχου διαγωνισμού κατά τρόπο που ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας θα πληρούσε τις προϋποθέσεις του».

Διαβάστε αναλυτικά:

Το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ

Παράβαση καθήκοντος αλλά όχι δωροληψία «βλέπει» και το πόρισμα του Κινήματος Αλλάγής, όπως και αυτό  της Νέας Δημοκρατίας, για τον Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Χ. Καλογρίτσας δεν προσκόμισε στέρεες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης αποδείξεις για τη μεταφορά χρηματικών ποσών ή άλλου είδους υλικών ωφελημάτων προς τον ίδιο τον Ν. Παππά ή τρίτο πρόσωπο που ενεργούσε για λογαριασμό του.

Σε ό,τι αφορά την παράβαση καθήκοντος το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για συντονιστικό ρόλο του Ν. Παππά και αναφέρεται ότι επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η διοργάνωση και υλοποίηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 χαρακτηρίστηκε από την έντονη και μεθοδική απόπειρα της τότε Κυβέρνησης να αποκτήσει τον μερικό έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, μέσω της νόθευσης και χειραγώγησης του διαγωνισμού.