Μετά την οριστική «έξοδο» και της ομάδας «6+6» της Έφης Αχτισόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη αναμενόμενη συγκρότηση νέας κοινοβολυλευτικής ομάδας από έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επίσης θα βρεθούν στην «έξοδο» το επόμενο διάστημα. Είτε μιλάμε για ιστορικά στελέχη (όπως πχ ο Γιάννης Δραγασάκης), είτε για στελέχη της νέας γενιάς (όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας), είτε για έμπειρα στελέχη που κινούνται πιο διστακτικά το τελευταίο διάστημα (όπως για παράδειγμα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης).

Ads

Επί του ζητήματος ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσουμε την άποψη που εξέφρασε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σημείωσε με νόημα: «Υπάρχει και ένας ενδιάμεσος χώρος που δεν ξέρω τι θα κάνει, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει το πρόβλημα ενός κόμματος το οποίο κινείται υπό την ηγεσία του κ. Κασσελάκη και της ηγετικής ομάδας με τον τρόπο που κινείται εμπρηστικός, διχαστικός κ.ο.κ.».

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως μπορεί στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας να διαμηνύουν πως θα παραμείνουν μέχρι το συνέδριο, όμως κάτι τέτοιο ίσως αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι φαντάζονται ιδιαίτερα αν αντιληφθούν πως η «τράπουλα είναι σημαδεμένη». Οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέο κύμα αποχωρήσεων από την Κουμουνδούρου εν ευθέτω χρόνω…

Μόνος του και όλοι τους..

Και αφού η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται, ο πρόεδρος Κασσελάκης έχει πλέον και το χρόνο και το χώρο για να παρουσιάσει και να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Χωρίς να τον ενοχλεί ή να του βάζει εμπόδια κάποιος και κυρίως χωρίς κανείς να τον αμφισβητεί στο εσωτερικό του κόμματος του. Ο δρόμος πλέον, είναι ανοιχτός και ανεμπόδιστος. Το σημείο κρίσης για τον ίδιο και τους υποστηρικτές του προέδρου θα είναι οι ευρωεκλογές. Εκεί θα μετρηθούν και θα κριθούν όλοι…

Ads
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Λόγια ή έργα

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», έλεγαν οι αρχαίοι. Που σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερο να σιωπά κανείς από το να ομιλεί. Εντάξει υπερβολή. Όχι να σιωπά και εντελώς. Αλλά στην περίπτωση του προέδρου Κασσελάκη καλό είναι να περιορίσει και τις δημόσιες εμφανίσεις που αφορούν κυρίως την προσωπική του προβολή και να ασχοληθεί λίγο με την παραγωγή πολιτικής. Ίσως χρειαστεί και κάποια μαθήματα βασικών πολιτικών εννοιών. Όπως για παράδειγμα ότι η θεωρία των δύο άκρων, που χρησιμοποίησε στην παρουσίαση του βιβλίου με θέμα τον ίδιο, δεν είναι θέση της αριστεράς στη χώρας μας. Αντίστοιχα και ότι η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα του 1950, με τους νοικοκυραίους και τα ασβεστωμένα σπίτια. Χρειάζεται μάλλον αμέσως μαθήματα νεότερης ιστορίας. Θα του φανούν χρήσιμα του προέδρου.

Μαδούν τη μαργαρίτα

Μίλησε δεν μίλησε ο πρόεδρος. Παρεμβαίνει για την ενότητα ή δεν παρεμβαίνει. Έτριξε τα δόντια σε όσους αποχωρούν ή δεν τα έτριξε. Γενικά στον ΣΥΡΙΖΑ νύν και πρώην στελέχη μαδάνε τη μαργαρίτα για να καταλάβουν αν ο πρόεδρος της καρδιάς τους, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει σηκώσει τα μανίκια και προσπαθεί να σώσει την κατάσταση ή απλά παρακολουθεί να του γκρεμίζουν το κόμμα που έχτισε μόνος του. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο τέως πρόεδρος είναι υπερδραστήριος, αλλά μάλλον η κατάσταση δεν σώζεται. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο Τσίπρας άργησε να ενεργοποιηθεί και να πάρει την κατάσταση πάνω του. Και δεν εννοούν καθυστέρηση ημερών ή μηνών. Εννοούν καθυστέρηση ετών.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Από κάλπη σε κάλπη

Εν τω μεταξύ και ενώ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο κακός χαμός, κάποιοι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τους τοποθετήσει ο πρόεδρος Κασσελάκης στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών. Κάποιοι μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη ατύπως την προεκλογική εκστρατεία τους, έστω και αν δεν έχουν διασφαλίσει οτι ο πρόεδρος θα δώσει το πράσινο φως. Σκληρό το μικρόβιο της πολιτικής. Ειδικά αν σε «μολύνει» σε προχωρημένη ηλικία.

Νίκος Παππάς για Ευρωκοινοβούλιο

Εκείνος πάντως που φέρεται να έχει σχεδόν συμφωνήσει για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο είναι ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς. Μάλιστα, φαίνεται πως έχει πάρει εγγυήσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη πως δεν θα υπάρξουν «μπρος-πίσω» όπως συνέβη με την περίπτωση της υποψηφιότητας για τον δήμο Αθηναίων.

«Γαλάζια» dream team με Αυτιά και Λοβέρδο;

Σε ότι αφορά δε τη ΝΔ, μετά την -«κλειδωμένη» όπως φαίνεται υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά, «δυνατά» δείχνει να παίζει και εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πρώην υπουργός άλλωστε στην πρόσφατη ανοιχτή εκδήλωση, μέσω της οποίας έσπευσε να δηλώσει «παρών» στην πολιτική σκηνή, φρόντισε να ασκήσει κριτική μόνο στην αντιπολίτευση, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αριστεράς, υποστηρίζοντας ότι «είναι συνώνυμη με την υποκρισία». Πόσο πιο σαφής να είναι πια…

Δεν είναι πάντως σίγουρο πως  πολλοί στην Πειραιώς θα έβλεπαν ως dream team ένα ευρωψηφοδέλτιο με Αυτιά και Λοβέρδο..

(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όλα καλά

Να πούμε και τον πόνο μας. Η κυβέρνηση δεν παράγει καμία «πιπεράτη» είδηση. Οχι πως όλοι είναι ευχαριστημένοι. Άλλωστε το φορολογικό γέννησε πολύ γκρίνια και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί μεγάλο θέμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κανείς όμως δεν μιλά. Η παντοδυναμία Μητσοτάκη δεν επιτρέπει σε κανένα να κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση, ειδικά όσο δεν έχει και πολιτικό αντίπαλο. Άρα κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να γκρινιάξει δημόσια, έστω και αν πολλοί γκρινιάζουν για πολλά ιδιωτικά.

Να διαφυλαχτεί το…52%

Οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν μετατραπεί σε ιμάντες μεταφοράς προς το Μαξίμου της δυσαρέσκειας της βάσης. Υποστηρίζουν ότι οι νέες φορολογικές παρεμβάσεις κατά των ελεύθερων επαγγελματιών, κινούνται στον αντίποδα των προγραμματικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. περί μη επιβολής επιπλέον φορολογικών βαρών.

Επισημαίνουν δε ότι, η Ν.Δ. πρέπει να προστατέψει σαν «κόρη οφθαλμού» το 52% που απέσπασε από τους ελεύθερους επαγγελματίες (σύμφωνα με το exit poll) στις εκλογές του Ιουνίου ώστε να μην αμφισβητηθεί η πολιτική της κυριαρχία. Οι πιο προωθημένοι, μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στο φορολογικό απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ – όπως κατηγορείται από την αντιπολίτευση – έχει αφήσει ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας αλλά και των διυλιστηρίων.

Το προεδρείο

Σήμερα συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, προκειμένου οι συμμετέχοντες βουλευτές να ορίσουν πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος θα οριστεί ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και αντιπρόεδρος η Κατερίνα Παπακώστα. Στην κρίσιμη θέση του εισηγητή φαίνεται πως θα οριστεί ο Θάνος Πλεύρης, που έχει και μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχες επιτροπές. Οι επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν ότι δίνει πολύ μεγάλη βάση στις επιλογές της, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα. Θα φανεί αν θα προκύψουν και αποτελέσματα από την Εξεταστική.

Ο Τσακλόγλου «ξαναχτύπησε» για τα όρια συνταξιοδότησης

Ανοιχτό παράθυρο για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης άφησε εκ νέου ο Πάνος Τσακλόγλου. «Δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στα επόμενα τρία χρόνια, από εκεί και μετά το 2027 θα δούμε ποια θα είναι τα δεδομένα, θα το εξετάσουμε τότε» είπε στα Παραπολιτικά απορώντας για το γεγονός ότι αυτή την ερώτηση του την έχουν κάνει 30-40 φορές».

Αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι, «δεν υφίσταται κανένα θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, ούτε υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης», στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Γιώργου Μουλκιώτη από το ΠΑΣΟΚ. Τη φωτιά, πάντως, που άναψε ο υφυπουργός του μαθαίνουμε πως δεν κατόρθωσε να την τιθασεύσει…