Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 με το «Πράσινο Κίνημα» κατεβαίνει ο Αλέξης Γεωργούλης. Για «μετεγγραφή αεροδρομίου» έκανε λόγο, με σκωπτική διάθεση, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Π..Σ. που συνομίλησε με τη στήλη. Στάθηκε, κυρίως, στο «ανύπαρκτο αποτύπωμα» του, ανεξάρτητου πλέον, ευρωβουλευτή που – όπως σημείωσε – απέδειξε ότι πρέπει να γίνονται «δύο και τρεις σκέψεις πριν οι πολιτικοί αρχηγοί ποντάρουν σε celebrities υποψηφιότητες». Το τελευταίο καρφί αφορούσε τον Τσίπρα καθώς επέλεξε τον γνωστό ηθοποιό ως «κράχτη» πριν τις ευρωεκλογές του 2019.

Ads

Ο πήχης στο 30%

Στο εκλογικό επιτελείο του Μαξίμου και της Πειραιώς ούτε που κάνουν κουβέντα, μετά τα όσα έχουν γίνει και καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, για επανάληψη του 41% στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επανατοποθετήσει τον πήχη της επιτυχίας κάπου στο 30% και με την προϋπόθεση το δεύτερο κόμμα να είναι καμιά δεκαριά – παραπάνω μονάδες πίσω.

Τα «γαλλικά» Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου λένε πως δεν έχουν ξανακούσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο οργισμένο, όσο μετά το πρωτοσέλιδο του Βήματος περί «μονταζιέρας».

Τα πρώτα «γαλλικά» ακούστηκαν τηλεφωνικά, καθώς ο πρωθυπουργός βρισκόταν στον Καναδά, είχαν στόχο ευθέως τον Βαγγέλη Μαρινάκη και, όπως λέγεται, η εντολή που έδωσε δεν μπορεί να μεταφερθεί στην… δημόσια σφαίρα.

Ads

Όλο αυτό το story όμως μάλλον έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος – που εξωθήθηκαν σε παραίτηση χθες – βρέθηκαν στην βίλα του εφοπλιστή στο Παλαιό Ψυχικό σε ειδική αποστολή διαμεσολάβησης.

Η κόντρα Παπασταύρου – Σκέρτσου

Η μία εκδοχή στην κυβέρνηση λέει πως κινήθηκαν ερήμην του πρωθυπουργού, αλλά πρόκειται για εκδοχή που δύσκολα πείθει. Η δεύτερη εκδοχή είναι πως η προοπτική πολέμου με το εκδοτικό και επιχειρηματικό σύστημα που έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό έφερε πανικό στο Μαξίμου και αλλεπάλληλες αλλαγές αποφάσεων και τακτικής. Το βέβαιο επίσης είναι ότι είχε φέρει αναζωπυρώσεις και των εσωτερικών συγκρούσεων φουντώνοντας την παλιά και ανοιχτή κόντρα Παπασταύρου – Σκέρτσου.

Συμμαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών

«Από τη στιγμή που είδε πως ένα γεγονός επηρεάζει τον πρωθυπουργό και την παράταξη και μάλιστα σχεδόν δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, επέλεξε να παραιτηθεί», αναφέρει συνεργάτης του πρώην υπουργού Επικρατείας. O Σταύρος Παπασταύρου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν συμμαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών.

Αναμένονται διώξεις

Οι σχέσεις Μαξίμου – Μαρινάκη πάντως έχουν κι άλλα κύματα μπροστά τους να περάσουν. Όπως το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την δολοφονία του αστυνομικού στο Ρέντη. Οι πληροφορίες λένε πως στα χέρια των εισαγγελέων βρίσκονται ήδη σκληρά στοιχεία που συνδέουν τα «τάγματα εφόδου» των χούλιγκαν όχι μόνον με τον επίσημο Ολυμπιακό αλλά και με τον Δήμο του Πειραιά. Οι έρευνες επίσης έχουν προχωρήσει αρκετά και εάν δεν υπάρξει απρόοπτο, ή έξωθεν παρέμβαση, οι διώξεις θα έρθουν πριν από τις ευρωεκλογές. Οπότε δεν αποκλείονται νέα θερμά επεισόδια σε εξίσου θερμό προεκλογικό χρόνο

Το γαλάζιο συνέδριο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το συνέδριο της Ν.Δ. καθώς την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει η κορυφαία κομματική διαδικασία, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει το «φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο» της παράταξης στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να θολώσει τα νερά του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οπισθοχώρηση του Κράτους Δικαίου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τις επόμενες δύο ημέρες του Συνεδρίου δηλαδή, έχουν αποφασίσει να μιλήσουν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Κώστας Καραμανλής.

Από τον Αντώνη Σαμαρά αναμένονται νέες ριπές για τον κεντρώο προσανατολισμό της Ν.Δ. επί ηγεσίας Μητσοτάκη αλλά οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν αποφασίσει – εδώ και καιρό – να μην απαντούν στον πρώην πρωθυπουργό. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στα κομματικά πηγαδάκια, προκαλεί η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή στη σκιά της πίεσης που δέχεται ο εξάδελφος Κώστας Αχ. Καραμανλής λόγω Τεμπών. Το γεγονός ότι το Μαξίμου και ο πρώην υπουργός Μεταφορών ακολούθησαν κοινή γραμμή στη Βουλή αποτέλεσε, ασφαλώς, προϊόν συνεννόησης ανάμεσα στα «τζάκια» που θα έλεγε και η αντιπολίτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι φρουροί του Μητσοτακισμού αναμένουν από τον πρώην πρωθυπουργό Καραμανλή, ως αντάλλαγμα, μία καλή κουβέντα για την θητεία της Ν.Δ. που δεν είναι στα καλύτερα της.

Τα τζάκια που καίνε

Τα πολιτικά τζάκια καίνε ακόμη… Υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ και η αρχαιολόγος, Λυδία – Αντωνία Τρακατέλλη, η οποία εργάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι κόρη του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ και ευρωβουλευτή της ΝΔ επί τρεις πενταετίες, Αντώνη Τρακατέλλη, αδελφού του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου της Αμερικής. Ήταν ο Αρχιεπίσκοπος που παραιτήθηκε το 2019 μετά τις κατηγορίες εναντίον του για οικονομικά σκάνδαλα στην Αρχιεπισκοπή, όπως προέκυψαν από την έκθεση της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ήταν αντιμέτωπη με τεράστιο οικονομικό έλλειμμα, που ξεπερνούσε τα 8,5 εκατ. δολ. Η παραίτηση του Δημήτριου είχε ζητηθεί από το Φανάρι από τα τέλη του 2018.