Καμία διάθεση να δώσει έστω και ένα ευρώ παραπάνω στους αγρότες δεν φαίνεται να έχει η κυβέρνηση. Το (μη) κάλεσμα των αγροτών σε διάλογο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά σχέδιο διεξόδου από την κρίση, μεταθέτοντας την ευθύνη στους «κακούς και απαιτητικούς» αγρότες.

Ads

Το Μαξίμου λέει ελάτε τη Δευτέρα ή Τρίτη να τα πούμε, αλλά… να μας πείτε ποιοι είστε εσείς που θα έρθετε και να μην περιμένετε και πολλά. Στην ουσία, το σχέδιο αποδόμησης των κινητοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι η πρόσκληση σε διάλογο δεν μπορεί να ισχύει με κλειστούς δρόμους. Οι δρόμοι βέβαια δεν έχουν κλείσει, πέρα από συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

Πόσα να δώσει;

Το σχέδιο είναι σαφές ότι δεν περιλαμβάνει λύση, άλλα μόνο την προσπάθεια μεταστροφής της κοινής γνώμης, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι ο κόσμος είναι μαζί με τους αγρότες.

Για αυτό και παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας, τις οποίες γκρεμίζει η αδιαλλαξία και η απληστία των αγροτών. Γιατί σου λένε από το Μαξίμου, το ταμείο δεν έχει και πολλά περιθώρια και πόσα να δώσει και αυτός ο Μητσοτάκης; Πρέπει να πάρουν και άλλοι… και να ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Ads

Ακαδημαϊκή ευγένεια

Το ίδιο ακριβώς κάνει η κυβέρνηση και με τα Πανεπιστήμια. Με το ζόρι και αντισυνταγματικά αλλάζει το άρθρο 16. Ανοίγει την κερκόπορτα σε διάφορους εμποράκους να κάνουν business με την αγωνία των νέων. Αποδυναμώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα όμως χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, κατευθυνόμενες και αντιδραστικές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει να συζητήσει για την ουσία της «μεταρρύθμισης».

Έτσι θα καταφέρει να μην αναδειχθούν τα προβληματικά σημεία των αλλαγών, περνώντας ανενόχλητη ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία και ευνοεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζοντας ταξικά κριτήρια για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μαλλιά κουβάρια

Δεν λέει να κοπάσει η φωτιά που έχει ανάψει από την κοινή εκδήλωση των τριών. Αχτσιόγλου-Τεμπονέρας-Χριστοδουλάκης έχουν φέρει φουρτούνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τα κομματικά επιτελεία να τρέχουν και να μη φτάνουν.

Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ είναι πυρ και μανία με τον (ιδιαίτερα φιλόδοξο) Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν θα ασχοληθούν με την κοινή εκδήλωση των τριών, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η συμπόρευση τους έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις ηγεσίες των δυο κομμάτων. Οι αναταράξεις από την εκδήλωση είναι τόσο έντονες που προκάλεσαν πρόβλημα ακόμα και στο εσωτερικό της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με το ρόλο που θα έχει η εφημερίδα.

Πηγή φωτο Eurokinissi

Αρνήσεις και προβληματισμός

Δυστοκία και μάλιστα μεγάλη παρουσιάζουν τα κομματικά επιτελεία – όλων των κομμάτων- προκειμένου να πείσουν πρόσωπα εκτός του κομματικού μικρόκοσμου να συμμετέχουν στις λίστες των ευρωεκλογών. Η αποστολή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη αφού οι περισσότερες προσπάθειες προσέγγισης έχουν πέσει στο κενό. Κανείς δεν θέλει να παρατήσει την επιτυχημένη του καριέρα για να μπλέξει σε μια εκλογική μάχη, που δεν εξασφαλίζει και την εκλογή στην ευρωβουλή. Ως εκ τούτου τα κομματικά επιτελεία στρέφονται και πάλι στα συνήθη «διάσημα» πρόσωπα για να γεμίσουν τη λίστα τους.

Επικίνδυνες σχέσεις

Ο Παύλος Πολάκης δεν είναι εύκολος συμπαίκτης και αυτό φαίνεται πως το έχει καταλάβει ήδη πολύ καλά ο πρόεδρος Κασσελάκης. Οι τελευταίες κόντρες μεταξύ των δύο, με διάφορες αφορμές και με μεγάλη ένταση, προς ώρας δεν έχουν φέρει εξελίξεις. Το ζήτημα βέβαια δεν έχει λυθεί. Μοιάζει περισσότερο με ανάπαυλα έως το επόμενο επεισόδιο.

Ωστόσο, αυτό που λένε άνθρωποι που ξέρουν και βλέπουν από μέσα τα πράγματα, ο κ. Πολάκης φαίνεται όλο και πιο απομονωμένος το τελευταίο διάστημα. Επόμενο «ραντεβού» για τους δύο θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Εάν εκεί ο Παύλος Πολάκης αποφασίσει να απέχει, θα σημαίνει ότι ξεκινά εσωτερικό πόλεμο. Αν πάλι πειθαρχήσει, ο κ. Κασσελάκης θα έχει καταφέρει να υποτάξει τον αψή Κρητικό και αυτό δεν είναι βέβαιο πώς θα το «καταπιεί» ο Παύλος Πολάκης. Όπως και να έχει οι επόμενες μέρες θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.

O Πολάκης ξαναχτυπά!

Πάντως και ο Παύλος δεν λέει να κάτσει ήσυχος. Στην εμπρηστική ρητορική περί αλλαγών στη δικαιοσύνη που θα φέρουν φυλακίσεις επέστρεψε για άλλη μια φορά, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα.

Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε η ερώτηση που δέχθηκε από παριστάμενο στην εκδήλωση «θα τους βάλουμε φυλακή ποτέ;», μετά τις – υβριστικές – αναφορές Πολάκη στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ. Πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός  επιθυμεί – κατά αυτόν τον τρόπο – να προκαλέσει τον Στέφανο Κασσελάκη που δεν επιθυμεί αυτή τη ρητορική. Λέγεται, μάλιστα, ότι το… πέτυχε κιόλας, καταδεικνύοντας την κόντρα του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε σύμμαχο του.

Μεγάλη αναταραχή-υπέροχη κατάσταση;

Όλο και αυξάνονται τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εκφράζουν (ιδιωτικά προς ώρας) την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με το μέλλον του κόμματος. Όλα τους προβληματίζουν. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, η αποδοχή από την κοινωνία, η πολιτική πλατφόρμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του προέδρου, ακόμα και η συμπεριφορά του Στέφανου. Προς ώρας κρατούν στάση αναμονής, αλλα οι διεργασίες εντείνονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν βάζουν όλοι ως σημείο καμπής τις ευρωεκλογές. Αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν για επίσπευση.

Βραβείο social

Και με τον πρόεδρο Στέφανο όμως τα πράγματα δεν πάνε και εξαιρετικά. Ο ίδιος δεν έχει κάνει το «γκελ» στην κοινωνία. Παλιό και έμπειρο στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικά πως «αν ο ανταγωνισμός γίνεται για το επόμενο βραβείο στο TIKTOK, ο πρόεδρος έχει μεγάλες ελπίδες να κερδίσει τον Μητσοτακη». Αλλα στην κεντρική πολιτική τα πράγματα είναι αλλιώς. Όπως λένε αρκετοί από τα «βάθη» της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος είναι σαν να δουλεύει για τον εαυτό του και την προσωπική του προβολή, αφήνοντας εντελώς σε δεύτερη μοίρα το κόμμα. Για αυτό και αρκετοί «γκρινιάζουν», κυρίως με τους πολύ κοντινούς του προέδρου, που μοιάζει να μην τον συμβουλεύουν καλά.

Αδιαμεσολάβητα από τη βάση

Πάντως ο Στέφανος δεν φαίνεται πως θα τα παρατήσει εύκολα. Ήδη οι δικοί του άνθρωποι λένε ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για όποιον θέλει να τον αμφισβητήσει. Είτε τώρα, είτε μετά τις εκλογές. Αλλά, όπως λένε, τις εξελίξεις δεν θα τις κρίνουν οι αμφισβητίες. Ο Στέφανος αν χρειαστεί θα απευθυνθεί και πάλι στη βάση του κόμματος. Και εκεί θα (ξανά;) μιλήσει ο λαός. Στο θέμα θα επανέλθουμε…

Χρήστος Πρωτόπαππας. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI)

Πρωτόπαπας και στον Δήμο

Ένα πρόσωπο έκπληξη που έρχεται από τα παλιά βρίσκεται από την πρώτη μέρα στο πλευρό του νέου Δημάρχου. Ο αειθαλής πολιτικά Χρήστος Πρωτόπαπας έχει εγκατασταθεί μαζί με το Χάρη Δούκα στο δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά και όπως λένε η πασοκικές γλώσσες είναι αυτός ο οποίος κινεί τα νήματα στο Δήμο, είναι αυτός όποιος αποφασίζει για την στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών του Δήμου Αθηναίων. Αυτό φέρεται να έχει ενοχλήσει κάποιους εντός ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εκφράζουν την απορία πως ο Χρήστος Πρωτόπαπας καταφέρνει να έχει κεντρικό ρόλο με όλους τους πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα όμως εκεί πρέπει να είναι βαθύτερο καθώς στη νέα στελέχωση του Δήμου Αθηναίων δεν έχουμε δει κανένα πρόσωπο από την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη να αναλαμβάνει κάποια θέση ευθύνης, ενώ κάποια πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν ανέλαβαν Αντιδημαρχίες φιλέτα καθώς ο Χάρης Δούκας της εμπιστεύτηκε αλλού.

Ο νέος δήμαρχος σύμφωνα με το ρεπορτάζ φέρεται να χαράσσει μια δική του ανεξάρτητη πορεία και να θέλει να χτίσει μέσω της στελέχωσης του Δήμου Αθηναίων τη δική του ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι θέλει να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του στην ΚΕΔΕ ως υπερκομματική και όχι προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο δείχνει ότι θέλει να διαδραματίσει έναν ευρύτερο πιο κεντρικό ρόλο.