«Σβήνουν και γράφουν» διαρκώς ονόματα το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου, καθώς επιχειρούν να συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων απ’ ότι φαίνεται θα είναι ζωτικής σημασίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και για την ηγεσία του.

Ads

Μαθαίνουμε πως η υποψηφιότητα που «παίζει γερά» είναι εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα, καθώς θεωρείται πως -για πολλούς λόγους – προσελκύσει ψηφοφόρους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί πάντως η πληροφορία πως εξετάζεται και η περίπτωση της υποψηφιότητας ακόμη του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη. Προς το παρόν, φαίνεται πως εξετάζονται τα «υπέρ» και τα «κατά» μια τέτοιας πολιτικής επιλογής. Από τη μια, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως θα αποτελούσε ισχυρότατο ατού να έμπαινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μπροστάρης» στην εκλογική μάχη. Από την άλλη, αρκετοί υπενθυμίζουν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αναγκαστεί να μπει στη «μάχη του σταυρού», με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο αν το πράγμα δεν πάει καλά για τον ίδιο…

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο Νίκος Παππάς προετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα»

Στην Κουμουνδούρου πάντως αρκετοί δείχνουν να κάνουν προεργασία για την «επόμενη μέρα», με δεδομένο μάλιστα πως τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Ήδη όσες/όσοι γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος – όπως προέκυψε μετά τον διαμελισμό του – «βλέπουν» τον Νίκο Παππά να ξεπροβάλλει στον ρόλο του απόλυτου πρωταγωνιστή, σε περίπτωση αποχώρησης του Στέφανου Κασσελάκη.

Ads

Ο Τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής και πρώην υπουργός – σύμφωνα με τους λάτρεις της εσωκομματικής κουζίνας – φέρεται να ασκεί επιρροή στα 15 από τα 29 μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προετοιμασία για το Συνέδριο.

Από την άλλη, πολύ μικρότερα είναι τα ερείσματα για άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τα «μεγάλα σχέδια» Ανδρουλάκη για την ΚΕΔΕ

Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως έχει «μεγάλα σχέδια», όχι τόσο για τις επερχόμενες ευρωεκλογές -όπου ο πήχης μπαίνει στο 16%-17%– αλλά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι τέτοιο διαφάνηκε από την πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου InSocial, στην οποία συμμετείχαν όλοι εκλεγμένοι με την στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη σε δήμους και Περιφέρειες, όπως ο Χάρης Δούκας, ο Γιάννης Μώραλης, ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δημήτρης Κουρέτας, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γιάννης Κωνσταντάτος και ο Στέλιος Αγγελούδης.

Τα σχέδια Ανδρουλάκη πάντως αφορούν την ΚΕΔΕ στην προεδρία της οποίας φαίνεται πως θέλει να εκλέξει τον νέο δήμαρχο Αθηναίων. Προς το παρόν, τα «κουκιά» μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να βγουν. Στην Χαριλάου Τρικούπη όμως δείχνουν να ποντάρουν στο γεγονός πως η ΝΔ κατεβαίνει διασπασμένη στην ΚΕΔΕ (απέναντι στον επίσημο υποψήφιο δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου κατεβαίνει ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος), ενώ «γέφυρες» έχουν πέσει και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα «μηνύματα» Καραμανλή σε Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε από την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη στην Αλεξανδρούπολη να στείλει μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου ελάχιστες μέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία –ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο– να νομίσει ότι, με αντίτιμο τη μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων» ανέφερε με νόημα ο κ. Καραμανλής.

Πρόσθεσε δε πως «γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολύ δε περισσότερο εάν ο στόχος τρίτων είναι η συνδιαχείριση του αρχιπελάγους του Αιγαίου».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κομμένος φάκελος

Ο φάκελος με τα 200 ονόματα που παρέδωσαν οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θύμισε σε πολλούς έναν άλλο αντίστοιχο φάκελο που είχε δώσει στη δικαιοσύνη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε και αυτός πάει «μετα βαϊων και κλάδων» στην εισαγγελία και είχε καταθέσει μελέτη και αναλυτικά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα. Τότε η λίστα είχε 500 άτομα. Ποιο large ο τότε υπουργός. Η τύχη βέβαια εκείνου του φακέλου αγνοείται. Έμεινε η επικοινωνιακή σκόνη, με τον υπουργό και τότε να κάνει δηλώσεις ότι θα πατάξει το έγκλημα. Το έγκλημα δεν πατάχθηκε. Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε ότι κορυφαίος (τότε) παράγοντας στο Μαξίμου είχε γίνει έξαλλος με κάποια από τα ονόματα που υπήρχαν στη λίστα και απαίτησε να θαφτεί ο φάκελος. Εμείς βέβαια δεν πιστεύουμε οτι γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα.

Οι «φράχτες» έναντι της οπαδικής βίας

Περίπου ως θύμα της…εισβολής της οπαδικής βίας από το εξωτερικό παρουσίασε ο Γιάννης Οικονόμου τη χώρα, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση του φαινομένου. Κοινώς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι είναι «εισαγόμενο” το πρόβλημα και της βίας, όπως εισαγόμενη ήταν – και είναι – σύμφωνα με την κυβερνητική ανάγνωση και η ακρίβεια, εισαγόμενη ήταν και η πανδημική κρίση. Εδώ δεν υψώνονται οι πολυδιαφημισμένοι φράχτες, για να αποτραπεί η είσοδος της βίας, της ακρίβειας, και του κορονοϊού από το εξωτερικό, που μόλυναν ή μολύνουν την ειδυλλιακή εικόνα, που διαμορφώνουν στη χώρα οι ένοικοι του Μαξίμου;

Ο δεύτερος

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν τα ευρήματα από τις τάσεις της MRB. Δημοσκοπικά είναι φανερό ότι η μεγάλη διαφορά της ΝΔ με τον δεύτερο είναι χαοτική. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος είναι ο δεύτερος γιατί εκεί θα δοθεί μάχη. Κανείς δεν μοιάζει να έχει αέρα νικητή για τον «μικρό τελικό», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Όλοι αναζητούν την υπέρβαση, αν και προς ώρας ο στόχος μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος.

 

(ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ούτε τα κλειδιά

Το εντυπωσιακότερο πάντως εύρημα της δημοσκόπησης ήταν ότι η πλειοψηφία των ερωτώμενων δήλωσαν οτι αν έφευγαν από το σπίτι τους για κάποιες μέρες δεν θα εμπιστευοντουσαν σε κανένα από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Ανδρουλάκης) τα κλειδιά του σπιτιού τους για μια ώρα ανάγκης. Σε αυτή την ερώτηση ο περίφημος «κανένας» κερδίζει με διαφορά την πρώτη θέση. Με λίγα λόγια οι ψηφοφόροι δίνουν τα κλειδιά του κράτους στους πολιτικούς, αλλά τα κλειδιά του σπιτιού τους ούτε να σκεφτούν. Ωραία…

Η Ευρώπη σε ύφεση, η Ελλάδα στα σύννεφα

Τα μαντάτα από την Ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι καθόλου καλά. Η ατμομηχανή της Ευρώπης (όπως αποκαλούν οι οικονομολόγοι τη Γερμανική οικονομία) όχι απλά ασθμαίνει, νοσεί και μάλιστα βαριά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για πραγματική οικονομική παρακμή της Γερμανικής αυτοκρατορίας. Πολλοί μάλιστα γελούν χαιρέκακα με τους σκληρούς Γερμανούς που τόσα δεινά έφερε (και στην Ελλάδα) η προτεσταντική προσέγγιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Όσοι βέβαια δεν ψάχνουν απλά «εκδίκηση» ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η Γερμανική πτώση σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης. Όλοι προχωρούν σε σχέδια αναχαίτισης της κρίσης και κυρίως αντιμετώπισης της «μόλυνσης» που μπορεί να προκληθεί σε πολλές οικονομίες. Στην Ελλάδα τι γίνεται όμως; Τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης παραμένουν ακόμα σε ρυθμούς πανηγυρισμών μετά την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Η ελληνική οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό το επισημαίνουν και οι διεθνείς οργανισμοί λένε, γεγονος που σημαίνει, όπως λένε, οτι αντέχουμε. Θυμίζει το «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη», που είχε πει ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Και μετά ήρθαν τα μνημόνια

Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός από χθες και μέχρι την Παρασκευή (τουλάχιστον) θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του 2023. Αν και φεύγοντας το επιτελείο του Πρωθυπουργού φρόντισε να διαρρεύσει οτι ο κ. Μητσοτάκης ταξιδεύει για τις κρύες Βρυξέλλες τουλάχιστον σαν στρατηλάτης που θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας μέχρι να λυθεί το θέμα με τον Φρέντι Μπελέρη, η ουσία της συνόδου είναι άλλη. Αναμένεται μακρύς και ανηφορικός διαπραγματευτικός δρόμος σχετικά με την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. Η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό και βέβαια την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από αυτές που προσμετρώνται στο έλλειμμα. Και όταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τα δημοσιονομικά, ποτέ δεν ξέρεις πώς θα καταλήξει η κουβέντα.