Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν «Συμπιλήληδες στη Ν.Δ.» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο φακός της Ν.Δ. έχει απομακρυνθεί από τους βουλευτές «σαμαρικής επιρροής».

Ads

Όπως σημειώνει στη στήλη κυβερνητικός παράγοντας «η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι συμπαγής αλλά καλού – κακού προσέχουμε τις κινήσεις των «ύποπτων» βουλευτών». Τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θεωρείται ότι έχουν ανοιχτούς διαύλους με τον Σαμαρά είναι οι Μίλτος Χρυσομάλλης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Γιάννης Πασχαλίδης.

Οι εισηγήσεις προς Σαμαρά

Το ερώτημα πάντως, που αιωρείται πάνω από την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Σαμαρά». Ο Μεσσήνιος, όντως, δέχεται εισηγήσεις για δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. και φέρεται να τις εξετάζει σοβαρά.

Συνομιλητές του κύριου Σαμαρά επισημαίνουν ότι, αυτή τη στιγμή υπάρχει το έδαφος για μια τέτοια κίνηση λόγω της δυσαρέσκειας πολλών δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για «την πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη που έχει υποστεί η παράταξη».

Ads

Οι πιο διεισδυτικοί, μάλιστα, αναφέρουν ότι «ένα κόμμα Σαμαρά» θα σερφάρει στο ευνοϊκό κύμα που προκαλεί, παγκοσμίως για την «καθαρή δεξιά», η νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μικρομεσαία στελέχη

Ένα «κόμμα Σαμαρά», πάντως, αν ποτέ ιδρυθεί, θα απορροφήσει κυρίως μικρομεσαία και απογοητευμένα στελέχη της Ν.Δ., υποστηρίζουν στη στήλη, οι παρατηρητές των όσων συμβαίνουν στη νεοδημοκρατική πολυκατοικία.

Οι ίδιες πηγές φέρουν ως παράδειγμα τον Κωσταντίνο Κόλλια, γραμματέα οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας επί Αντώνη Σαμαρά, που εντάχτηκε πριν από λίγο καιρό στο κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου και εκτελεί χρέη γραμματέα.

Η στάση Καραμανλή

Σε αυτό το φόντο, «γρίφος» παραμένει η στάση του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός, αύριο 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήσει ομιλία στην Πάτρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Γιαβόλ» του Ν. Χαρβαλιά.

Συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού, σε επικοινωνία που είχε μαζί μας, εξέφρασε τη σιγουριά ότι ο κ. Καραμανλής θα τοποθετηθεί «για το όλο θέμα»,  ήτοι αφενός για τη διαγραφή Σαμαρά και αφετέρου για το περιεχόμενο της κριτικής του Μεσσήνιου προς το Μαξίμου.

Ανάλογο ενδιαφέρον, πάντως, θα έχει αν θα πει κάτι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πολλοί νεοδημοκράτες, μάλιστα, ανέμεναν από τον κ. Καραμανλή «να βγει και να πει ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα» από τη στιγμή που ο Σαμαράς δεν τον είχε ενημερώσει για την σχετική προτροπή του προς τον Μητσοτάκη…

Η φρουρά Τσίπρα για δηλώσεις Κασσελάκη

Κι όμως υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ειδικά της φρουράς Τσίπρα – που θεωρούν ότι οι δηλώσεις του Κασσελάκη για το Μάτι  και το δημοψήφισμα του 2015 αποτελούν «δώρο» προς την Κουμουνδούρου.

Χθες ο Κασσελάκης «κάρφωσε» τον μονίμως σιωπηλό Τσίπρα λέγοντας ότι το δημοψήφισμα και τα capital controls είναι πληγή στην Ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ και πως «το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος πρέπει κάποιος να το σέβεται».

Οι συνομιλητές μας, αναφέρουν ότι η «επιλογή Κασσελάκη να ευθυγραμμιστεί με την γαλάζια προπαγάνδα, τον απομακρύνει από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που σκεφτόταν να στηρίξει το νέο κόμμα του».

Το αν πέφτουν μέσα ή όχι σε αυτές τις διαπιστώσεις, θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις που θα μετρήσουν τη δυναμική ενός σχήματος, υπό τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σήριαλ της αίθουσας

Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος του Στ. Κασσελάκη. Το σχετικό ραντεβού έχει δοθεί, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Αρχικά, από το επιτελείο του 37χρονου πολιτικού, είχε γίνει προσπάθεια να κλειστεί αίθουσα στο Ζάππειο για τη σχετική εκδήλωση. Κι ενώ, σε πρώτη φάση, υπήρξε θετική υποδοχή του αιτήματος στη συνέχεια δόθηκε αρνητική απάντηση.

Αυτό το σκωτσέζικο ντους, εκνεύρισε το επιτελείο του κ. Κασσελάκη. Η λύση, ωστόσο, βρέθηκε στο κτίριο της Οδού Πειραιώς 206. Όπως λένε, μάλιστα πολλοί, ο Κασσελάκης, πρωτίστως, επιθυμούσε να πραγματοποιήσει τις σχετικές ανακοινώσεις την παραμονή των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, «ώστε να τραβήξει τους προβολείς από τις προεδρικές κάλπες της Κουμουνδούρου».

Οι επαφές Ανδρουλάκη

Οι ρίζες του ΠΑΣΟΚ στα συνδικάτα, τους επαγγελματικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκησή υπήρξαν, συνάμα, και το σωσίβιο του Κινήματος, στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια όταν και ο…ήλιος κινδύνευσε με αφανισμό.

Το νέο ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να ενισχύσει αυτά τα κανάλια επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ο διάλογος μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΒΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η στόχευση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είχε αναδειχθεί, εμμέσως πλην σαφώς, από τον Ν. Ανδρουλάκη σε τοποθέτησή του στη Βουλή.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ανοίξει το επόμενο διάστημα έναν μεγάλο και ευρύχωρο πολιτικό και προγραμματικό διάλογο, μαζί με την κοινωνία, με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και κάθε φορέα με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για την πρόοδο της Ελλάδας», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα πιο αριστερόστροφα στελέχη, πάντως, σε επαφές με δημοσιογράφους εκτιμούν πως «προέχει μία αυτοκριτική από το ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές που υπονόμευσαν τα εργασιακά δικαιώματα», δείχνοντας προς το άλλοτε εκσυγχρονιστικό μπλοκ.